De schaduw van een vriend, De kleermaaksters van Auschwitz, Beste vrienden, Onze vrienden

Een jonge journaliste komt tegenover de ‘old boys’ van de hechte jaarclub van een Tweede Kamerlid te staan. Hun vriendschap blijkt kwetsbaar.

Het boek

Een filmische roman over een old boys network dat onder druk komt te staan. De jonge onderzoeksjournaliste Kyra van Egmond schrijft een kritisch portret van het rechtse Tweede Kamerlid Xavier Wiegers. Daartoe wil ze ook zijn studievrienden interviewen, verenigd in de kleine maar nog altijd hechte jaarclub ‘Honey Ball’. Tot Kyra’s frustratie sluit de vriendenkring zich als een schelp voor haar nieuwsgierigheid. Tegelijk heerst er onder zijn vrienden wel degelijk onvrede over Wiegers’ politieke denkbeelden.

De schrijver

Maarten Asscher (Alkmaar, 1957) schrijft verhalen, essays, columns, poëzie en non-fictie. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, was hij uitgever, directeur Kunsten bij het ministerie van OCW en onafhankelijk literair en academisch boekverkoper. In 2015 promoveerde op een onderzoek naar gevangenschap als literaire ervaring. In 2019 ontving hij de vijfjaarlijkse J.H. Donnerprijs vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het Nederlandse boekenvak. De schaduw van een vriend is zijn derde roman.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘In haar ogen zijn wij bijna een fascistische militie, en zij zal ver, heel ver gaan om dat punt in haar artikel te maken.’ (p. 157)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De schaduw van een vriend.

Boekentips

Lucy Adlington: De kleermaaksters van Auschwitz

In Auschwitz-Birkenau hadden 25 Joodse vrouwen en meisjes de taak om luxekleding te maken voor de nazi-elite. Het kleermaakatelier werd opgericht door Hedwig Höss, de vrouw van de hoogste commandant van het kamp. In deze salon instrueerden zij en andere SS-vrouwen de kleermaaksters om kledingstukken te ontwerpen voor de nazitop in Auschwitz. De kleermaaksters van Auschwitz is gebaseerd verschillende bronnen, waaronder gesprekken met de laatst overlevende naaister, en volgt het lot van deze vrouwen. Hun hechte band bood hun niet alleen steun tijdens het dagelijks leven in het kamp, maar gaf de kleermaaksters ook de moed en de kracht om bij te dragen aan het verzet achter het prikkeldraad.

Uitgeverij Boekerij 416 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

Kamila Shamshie: Beste vrienden

Maryam en Zahra (14) zijn hartsvriendinnen, ondanks hun verschillende achtergrond. Maryam gaat ervan uit dat ze in Karachi zal blijven en het familiebedrijf overneemt; terwijl Zahra ervan droomt om naar het buitenland te gaan. Dat jaar lijkt alles mogelijk voor de meisjes; en voor Pakistan, dat uit de duisternis van de dictatuur opkomt. Maar een beslissing op een feest, maakt abrupt een einde aan de kindertijd van de meisjes. Drie decennia later, in Londen, zijn Zahra en Maryam nog steeds beste vrienden. Maar wanneer ongewenste spoken uit hun gedeelde verleden hun wereld opnieuw binnenkomen, worden beide vrouwen gedreven om te handelen op een manier die hun band zal uitrekken en verdraaien.

Uitgeverij Signatuur 304 blz. € 24,99 (e-book € 12,99)

Gary Shteyngart: Onze vrienden

Maart 2020. De wereld is in de ban van de pandemie. Een groep vrienden en kennissen komt samen in een vakantiehuis op het Amerikaanse platteland om de onzekere tijd uit te zitten. Onder hen bevinden zich een Russische romancier en een psychiater met hun vroegwijze kind, een Indiaas-Amerikaanse worstelende schrijver, een succesvolle Koreaans-Amerikaanse appontwikkelaar, een ijdele wereldreiziger met meerdere nationaliteiten en een gedreven Amerikaanse essayist. Maar wanneer een bevriende filmster zich bij het bonte gezelschap voegt, worden de bestaande verhoudingen pas echt op scherp gezet. Romances en vriendschappen bloeien op en oud zeer komt plotseling bovendrijven.

Uitgeverij Spectrum 384 blz. € 26,99 (e-book € 14,99)

Volgende week

Lege kasten van Maria Judite de Carvalho.