De schoft, Terug op de achterbank, Melkmeisje, Soms sneeuwt het in april

Een man schrijft een reportage over vrouwen die vluchtelingen redden op de Middellandse Zee. Aan boord van hun schip vermoedt hij in de val gelokt te zijn.

Het boek

Tom Wilenski, een uitgerangeerde journalist, krijgt de opdracht om nog één reportage te schrijven; over een groep vrouwen die vluchtelingen redt op de Middellandse Zee. De vrouwen menen dat hij foute meningen is toegedaan en willen hem kwijt, maar de Italiaanse kustwacht weigert het schip toegang tot de havens. Voedsel en brandstof raken op, de euforie van de geredde mannen slaat om in wanhoop en als bij toverslag verdwijnen zowel Sicilië als Malta.

De schrijver

Marente de Moor (Den Haag, 1972) is een Nederlandse schrijfster en columniste. Ze won de AKO Literatuurprijs (2011) en de European Prize for Literature (2014) voor haar roman De Nederlandse maagd (2010). Zij had enkele jaren een vaste column in Vrij Nederland.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Hij zal onmenselijk worden gevonden, of juist een wereldvreemde naïeveling. Een schoft of een verrader.’ (p. 55)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De schoft

Boekentips

De Harmonie presenteert:

Olivier Willemsen: Terug op de achterbank

Een veertiger, gescheiden en gedeprimeerd, gaat met zijn ouders mee op zomervakantie naar Frankrijk. In dit zwart-komische verhaal nemen zowel de zoon als de ouders hun oorspronkelijke positie binnen het gezin weer in, alsof er niet een half mensenleven is voorbijgegaan. Terug op de achterbank observeert hij zijn vader en moeder en ondergaat hij opnieuw de geborgenheid die het liefdevolle gezin hem altijd heeft geboden, maar ditmaal met andere ogen.

De Harmonie 160 blz. €20,-

Matthias Rozemond: Melkmeisje

1657. De jonge schilder Johannes Vermeer heeft zich danig in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen. Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Hij moet nu echt een doek maken dat alle critici in één keer de mond snoert. Gelukkig is er nog één Delftenaar die de ongepolijste jonge kunstschilder wil steunen, mits hij zich overgeeft aan de regels van de Hollandse genrekunst. Bijvoorbeeld dienstbode Tanneke bezig zien in haar keuken. Maar krijgt hij haar zover om voor hem te poseren?

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 288 blz. € 23,99 (e-book € 12,99)

Janneke Siebelink: Soms sneeuwt het in april

Texel, 1985. Katharina en Peter staan op een beslissend punt in hun relatie. Katharina is zwanger. Daar hadden ze na een relatie van twintig jaar niet meer op gerekend en ze vragen zich af of ze dit wel samen willen. Midden in een zomerse nacht op Texel spreken ze hun twijfels uit, in de auto, langs de kant van de weg. Terwijl ze praten dringt het verleden van Katharina zich aan haar op. Haar vader en oma overleden toen zij twaalf was, haar moeder bemoeide zich nauwelijks met haar en Katharina voelde zich nergens thuis. Als Katharina ouder wordt, wordt het haar duidelijk dat haar familie nog een andere geschiedenis kent, een die terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog.

Uitgeverij Atlas|Contact 320 blz. € 15,-

Volgende week

Als de liefde, van Theodor Holman.