De solist, Republiek van licht, Eerste liefde, laatste hart

Nadat de Russen Berlijn hebben ingenomen, keert de joodse musicus Valentin Grossman na jarenlange onderduik terug naar huis.

Boek van de week

Het boek

Nadat de Russen Berlijn hebben ingenomen, keert de joodse musicus Valentin Grossman na jarenlange onderduik terug naar huis. Zijn geliefde Elise is tijdens de zware bombardementen van april in verwarde toestand gevlucht en spoorloos verdwenen. Al snel beseft hij dat er maar één manier is om haar te vinden: via hetzelfde pad dat hen bij elkaar bracht, de muziek.

De schrijver

Rob Waumans (1977) debuteerde in 2011 met Als je de stad binnenrijdt, genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. In 2013 verscheen De nacht van Lolita.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Heel soms is het een opluchting dat ze er allemaal niet meer zijn. Hij heeft geen ruimte voor nog meer zorgen over geliefden. De dood geeft rust.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De solist

Boekentips

Andrés Barba: Republiek van licht

Uit het niets verschijnen 32 kinderen in San Cristobal, een kleine stad in de tropen, gelegen tussen de jungle en een rivier. Niemand weet wie deze kinderen zijn en ze spreken een onbegrijpelijke taal. Ze hebben honger, zijn gewelddadig en hebben een ontregelend effect op de bewoners van het stadje. Wanneer vervolgens twee volwassenen worden neergestoken in een supermarkt, neemt de angst hand over hand toe. Twintig jaar later schrijft een gemeentebeambte een verslag over de gebeurtenissen van toen, over hoe de bewoners gedwongen werden na te denken over chaos en orde, geweld en beschaving, en hoe ze uiteindelijk de terreur hebben weten te overleven.

Uitgeverij De Bezige Bij 208 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Eduardo Halfon: De Poolse bokser

Met verhalen die steeds meer samenhang blijken te vertonen, roept Eduardo Halfon een wereld op die zich laat lezen als een hecht opgebouwde roman. Ieder nieuw verhaal is op een verrassende manier verbonden met de andere verhalen en zet alles in een ander licht. Een joodse grootvader vertelt aan zijn kleinzoon hoe hij Auschwitz overleefde dankzij een Poolse bokser. Waarom verschijnt die getalenteerde literatuurstudent van de ene op de andere dag niet meer op de universiteit? En waar blijft de Servische jazzpianist die in de straten van Belgrado op zoek is naar zijn zigeunerroots? Hoe zit het eigenlijk met ons geheugen – kun je de werkelijkheid wel beschrijven?

Uitgeverij De Wereldbibliotheek 256 blz. € 21,99

Pauline Slot: Eerste liefde, laatste hart

Over een eerste liefde en vroege dood, en over jong zijn in de jaren zeventig. Pauline Slot schrijft indringend en openhartig over haar jonggestorven eerste geliefde, Erik, met wie ze als tiener lang verkering had. Decennia later, schrijvend in haar huis op een heuveltop in de Duitse Eifel, beleeft ze opnieuw de tijd waarin alles nog moest beginnen. Een tijd van stiekem afspreken en brieven schrijven. Een tijd van strijd tussen oude en nieuwe seksuele normen. Wie was ze toen, wie is ze nu? Zijn de wetten van de liefde onveranderlijk? En wat blijft als iemand van wie je hield er niet meer is?

Uitgeverij De Arbeiderspers 222 blz. € 19,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Op jouw bruiloft, de derde roman van van Carson McCullers