De tuinen van Buitenzorg, De wraak van Diponegoro, Moederstad, Revolusi

Jan Brokken gaat op zoek naar de geschiedenis van zijn moeder, die in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 terugkeerde naar een verwoest Nederland.

Het boek

Jan Brokken gaat op zoek naar de geschiedenis van zijn moeder, die in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 terugkeerde naar een verwoest Nederland.

De schrijver

Jan Brokken (Leiden, 1949) is journalist en schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij maakte zijn romandebuut met De provincie (1984).

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Nergens zo veel geleden, nergens zo intens geleefd.’ (P. 211)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van De tuinen van Buitenzorg.

Boekentips

Martin Bossenbroek: De wraak van Diponegoro

Het verhaal van het gewelddadige begin én einde van Nederlands-Indië, zoals beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen. In het eerste deel, handelend over de Java-oorlog (1825-1830), legt de mystieke prins Diponegoro het na jaren van massaal en fanatiek verzet af tegen de flegmatieke legercommandant Hendrik de Kock. In het tweede deel, over de dekolonisatieoorlog (1945-1949), bundelt de charismatische, door Diponegoro geïnspireerde nationalistische leider Soekarno met succes alle krachten tegen ‘de laatste landvoogd’, de noeste dromer Huib van Mook. Een epos in twee bedrijven over de krachtmeting tussen tijger (Nederland) en buffel (Indonesië).

Uitgeverij Athenaeum 800 blz. €39,99 (e-book €19,99, luisterboek €19,99)

Philip Dröge: Moederstad

De auteur gaat in Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad. Maar wie waren ze? In wat voor stad leefden ze? Tijdens een zoektocht naar antwoorden legt hij de historie van de stad én zijn familiegeschiedenis bloot. Uit het verleden duiken de meest verrassende voorvaders en -moeders op. Een Duitse soldaat die aan het moorden slaat, een slavin van Soembawa, een Hollandse haremhouder en een Chinese vrouw met erg lange oorlellen. Samen vertellen ze het verhaal van een metropool in wording, de intieme biografie van de mooiste stad die Nederland nooit heeft gehad. Het is een kroniek over dik drie eeuwen liefde, geweld, slavernij, seks, onderdrukking en hoop.

Uitgeverij Spectrum 448 blz. €24,99 (e-book €12,99, luisterboek €16,99)

David van Reybrouck: Revolusi

De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië is lang gezien als een conflict tussen Nederland en Indië. In werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten rebellen zich tegen elke vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid liet de eerste moderne dekolonisatieoorlog ontvlammen. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen over de hele wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de Bandoeng-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.

Uitgeverij De Bezige Bij 656 blz. €39,99 (e-book €15,99, luisterboek €17,99)

Volgende week

Leest Mieke De saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer.