De verkeerde kleur, De laatste witte man, De openbaring, Citroeninkt

Ambitie, populisme en identiteitspolitiek botsen als een politicus zijn toekomst gedwarsboomd ziet door een immens populaire jonge zwarte vrouw.

Het boek

Volgens zijn eigen planning had Huib Jansen allang minister moeten zijn. Hij raakt ervan overtuigd dat hij geen eerlijke kans krijgt, omdat zijn partij meer oog heeft voor diversiteit. Om het tij te keren verhuist Huib naar Zeeland, zo heeft hij een laatste kans om op te vallen. In de fractie krijgt hij gezelschap van de Eritrese Nigisti Yohannes, al snel populair binnen de partij. Voor Huib lijkt het Binnenhof verder weg dan ooit. Ambitie, populisme en identiteitspolitiek buitelen over elkaar heen in een actuele politieke roman die de tijdgeest vangt in pijnlijke herkenbaarheid.

De schrijver

Roelof Smit (Tilburg, 1985) is tekstschrijver met ervaring in de politiek en redacteur van De Speld. Hij debuteerde in 2019 met Kerst in Essen

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Zelfs met een nietige portefeuille kun je opvallen als je de juiste afkomst hebt.’ (p. 123)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De verkeerde kleur

Boekentips

Mohsin Hamid: De laatste witte man

Wanneer Anders op een ochtend ontwaakt, ontdekt hij dat zijn witte huid donker is geworden en dat hem vanuit de spiegel een vreemdeling aankijkt. De eerste aan wie hij dit vertelt is Oona, een vriendin van vroeger en sinds kort zijn geliefde. Al snel komen er overal uit het land berichten over vergelijkbare gebeurtenissen. Sommigen zien in deze gedaanteverwisselingen de lang gevreesde omverwerping van de gevestigde orde, waartegen men zich tot het bittere eind moet verzetten. In vele anderen, zoals Anders’ vader en Oona’s moeder, woedt een strijd tussen gevoelens van intens verlies en intense liefde. Naarmate de band tussen Anders en Oona sterker wordt, krijgen de ontwikkelingen een andere nuance: een kans om elkaar met nieuwe ogen te bekijken.

Uitgeverij De Bezige Bij 192 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

A.M. Homes: De openbaring

Big Guy houdt van zijn gezin, van zijn geld en van zijn land. De uitslag van de verkiezingen in 2008 is een grote schok en uit woede en frustratie verzamelt Big Guy een groep gelijkgestemde mannen om zich heen om zijn versie van de Amerikaanse droom weer in ere te herstellen. Terwijl de mannen in het geheim hun revolutie voorbereiden valt het gezinsleven van Big Guy in rap tempo uit elkaar. Zijn vrouw Charlotte ontdekt in een afkickkliniek dat haar leven haar niet heeft gebracht waar ze vroeger van droomde, en zijn achttienjarige dochter Meghan begint zich af te vragen of ze de politieke ideologie van haar vader wel zo klakkeloos wil volgen.

Uitgeverij De Bezige Bij 432 blz. € 24,99 (e-book € 13,99)

Maral Noshad Sharifi: Citroeninkt

Na een zinderende vlucht dwars door Europa strijkt Talar met haar ouders en broertje Cesar neer in het gereformeerde Moerkapelle. Er gebeuren vreemde dingen. Haar moeder verstopt haar hoofd in de koelkast. Haar barbiedoos mag nooit open. En waarom duwt die jongen in het zwembad alleen haar onder water? Talars verwondering reikt van diep onder de grond tot ver in de hemel. Een boek over opgroeien tussen de uitersten van Nederland, over je weg vinden in een wereld die voor anderen lijkt te zijn gebouwd. En over moeders die het beter willen doen voor hun dochters maar niet kunnen ontsnappen aan hun verleden.

Uitgeverij Prometheus 240 blz. € 22,50

Volgende week

Last van Ellen Ombre.