De verloren berg, Onverwachte erfenis, Het veld

Als zijn vrouw overlijdt bij een ongeluk vindt Thomas kortstondig troost in de armen van een ander.

Boek van de week

Het boek

Zijn gezin raakt ontwricht en de relatie met zijn oudste dochter komt ernstig onder druk te staan. Samen met zijn drie kinderen besluit hij in een oude camper op reis te gaan door de Spaanse Pyreneeën. In de bergen komt het tot een confrontatie en Thomas wordt gedwongen zijn leven opnieuw te bezien.

De schrijver

Lieke Kézér (Megen, 1976) studeerde filmen televisiewetenschappen. Ze is journalist en debuteerde met De afwezigen, bekroond met de ANV Debutantenprijs en Bronzen Uil 2017. De verloren berg is haar tweede roman.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Een plek omgeven door stilte, het strand waar hij de fictionele wereld van zich kon afschudden voor hij de echte wereld betrad.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De verborgen berg.

Boekentips

Geertje Kindermans: Onverwachte erfenis

Aagje is dood, de ongetrouwde, kinderloze oudtante van Sarah. En nu moet Sarah samen met haar twee broers de begrafenis regelen. Dat is nog niet zo makkelijk, want ze kunnen het nergens over eens worden. Wie draait er bijvoorbeeld op voor de kosten? Begrafenisondernemer Sam – mooie Sam met zijn groene ogen – heeft er een zware kluif aan. In de dagen na Aagjes dood, bij de zoektocht naar de erfenis, ontdekt Sarah een onbekende kant van Aagje. Was haar leven minder eenzaam dan iedereen dacht? Onverwachte erfenis is een prachtige psychologische roman over familie en liefde, maar vooral over de angst om die liefde toe te laten.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 206 blz. €20,- (e-book € 9,99)

Dido Michielsen: Lichter dan ik

Java, 1850. Isah groeit op in de de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop lijkt daarmee vast te staan. Maar de eigenzinnige, jonge vrouw weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar eigen afkomst niet kan en ook niet wil verloochenen.

Uitgeverij Hollands Diep 268 blz. €21,99 (e-book €9,99)

Robert Seethaler: Het veld

Een man wordt geboren, raakt gokverslaafd en sterft. Een ander herinnert zich dat haar echtgenoot altijd haar hand vasthield. Iemand anders begrijpt nu eindelijk op welk moment zijn leven voorgoed veranderde. Weer een ander heeft eigenlijk niets meegemaakt en ligt domweg onder de grond, zijn leven ten einde. Een vrouw is met zevenenzestig mannen naar bed geweest, maar was slechts op een van hen verliefd. Een ander was slim genoeg zijn dromen niet te vervullen en weer iemand anders dacht: ik moet hier weg zien te komen. En bleef. In Robert Seethalers nieuwe roman gaat het over de laatste gebeurtenissen in een mensenleven, dat wat zich niet makkelijk laat vatten. Het is een boek over individuen, allemaal anders, maar ook met elkaar verbonden. Deze doden liggen op het kerkhof van Paulstadt en hun levensverhalen vormen samen een portret van het stadje en geven een onvergetelijk beeld van een samenleving.

Uitgeverij De Bezige Bij 238 blz. € 21,99 (e-book €9,99)

Volgende week

Bespreekt Mieke de verhalenbundel Olifant van zeep van Thomas Verbogt.