De vondeling, Jachthuis, Een vraagteken is een half hart, Het eiland

Agnes' vader ligt op sterven. Pas als ze leest wat hij zelf over zijn leven schreef, op een barre tocht naar Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, begrijpt ze wie hij was.

Het boek

Agnes’ vader ligt op sterven. Pas als ze leest wat hij zelf over zijn leven schreef, op een barre tocht naar Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, begrijpt ze wie hij was. Maar ook daarna is haar zoektocht niet ten einde. Welk jammerlijk voorval heeft hen ooit van elkaar vervreemd?

De schrijver

Eva Maria Staal (Rotterdam, 1960) maakte haar romandebuut in 2007 met Probeer het mortuarium, waarvoor ze de Schaduwprijs en de Lucy B en C.W. van der Hoogt-prijs won.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Bestond er maar een kam waarmee je van buitenaf ook de warboel aan de binnenkant van iemands hoofd recht kon leggen.’ (uit: De vondeling, p. 171)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van De vondeling

Boekentips

Oscar van den Boogaard: Jachthuis

Na de dood van zijn moeder Elsie reist de achttienjarige Maxwell naar Suriname. De reis brengt hem terug in zijn herinneringen. Eind jaren 60 woonden ze in een donker jachthuis op een koninklijk domein. Maxwell begint te vermoeden dat hij de zoon van de prins is en niet van zijn vader Jim. Maxwell voelt zich ten opzichte van Jim schuldig een geheim kind te zijn. Het is zijn redding voor dat hij contact maakt met de nieuwe buren, een kinderloos koppel met een collectie hedendaagse kunst, die hem opvangen als hun eigen kind.

Uitgeverij De Bezige Bij 400 blz. €25,-, e-book €11,99

Sofia Lundberg: Een vraagteken is een half hart

De Zweedse Elin Boals is een succesvolle fotografe in New York, maar schijn bedriegt. Ze verschuilt zich achter haar camera om de wereld buiten te houden en leeft in haar eigen wereld. Niemand heeft toegang tot haar innerlijk, zelfs haar man en dochter niet. Als ze onverwacht een brief van haar geboorte-eiland Gotland ontvangt, wordt ze overvallen door herinneringen aan haar jeugd. Ze schaamt zich voor haar daden, die maakten dat ze vluchtte en nooit meer terug keerde. Maar als ze echt gelukkig wil worden, beseft ze, moet ze terugkeren naar de plek die ze ooit verliet.

Uitgeverij Ambo Anthos 392 blz. €21,99, e-book €9,99

Koos Terpstra: Het eiland

Waar begin je een zoektocht naar je jeugd? Wat is belangrijk? Hoe betrouwbaar zijn herinneringen? Een man gaat op zoek naar zijn jeugd op het eiland Texel. De enige zekerheid die hij heeft is dat het eiland het eiland was en is: waar de zee begint kun je niet verder, waar de zee begint houdt het eiland op. Hij reist van heden naar verleden en terug, puzzelend en fantaserend. Een familiegeschiedenis, een herinnering, een anekdote, een ontmoeting, een historisch feit of een reünie; telkens vindt hij een nieuwe invalshoek, telkens vindt hij een nieuwe waarheid, en langzaam bouwt het verhaal zich op.

Uitgeverij Ambo Anthos 256 blz. €21,99, e-book €9,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Zonder de top te bereiken van Paolo Cognetti.