Een film met Sophia, Kruispunt, Mannenmaal, Trouw

Een beroemde filmmaker heeft heeft de beeldschone zeventienjarige dochter van een schrijver gecast voor zijn nieuwste film.

Het boek

Na zijn Amerika-avontuur moet dit zijn comeback in Nederland worden. Met graagte werpt hij zich op als vaderfiguur voor Sophia. Maar tijdens de opnames van zijn mozaïekfilm worden Stanley’s motieven steeds onduidelijker.

De schrijver

Herman Koch (Arnhem, 1953) is schrijver, columnist en radio- en televisiemaker. Hij debuteerde in 1989 en brak in 2009 definitief door met Het diner.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Als een Nederlandse acteur verbazing wil uitbeelden, spert hij zijn ogen wijd open. Als hij wil doen alsof hij nadenkt, fronst hij zijn wenkbrauwen.’ (p. 79)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en boekentips geeft. Lees haar recensie van Een film met Sophia.

Boekentips

Jonathan Franzen: Kruispunt

Het is 23 december 1971 en de familie Hildebrandt staat op een kruispunt. Vader Russ, hulpprediker van een kerk in de buurt van Chicago, is in staat om een eind te maken aan zijn liefdeloze huwelijk – behalve dat zijn briljante maar labiele vrouw Marion dat zelf al wil doen. Hun oudste kind, Clem, komt thuis van de universiteit met een bericht dat zijn vader zal schokken. Clems zusje Becky, lange tijd de populairste van haar klas, voelt zich aangetrokken tot de tegencultuur van haar tijd, terwijl hun jongere broer Perry het beu is om hasj te moeten verkopen om zijn drugsverslaving te kunnen betalen. Iedere Hildebrandt zoekt een weg naar de vrijheid waarvoor ieder van de anderen alleen maar een obstakel vormt.

Uitgeverij Prometheus 576 blz. € 25,- (e-book € 14,99)

Rinske Hillen: Mannenmaal

Kinderarts Wout Vreibloet ligt onder vuur in de internationale pers omdat hij een ernstig zieke baby wil helpen sterven. Zijn vrouw Eva is kunstjournaliste en interviewt haar vroegere geliefde, de beroemde kunstenaar Ben Roovers. De liefde tussen hen bloeit weer op en Eva wil dit  niet verbergen voor Wout. Als de spanningen toenemen, besluit Wout Ben op te zoeken en ontstaat er een duister verbond binnen deze driehoeksverhouding. Een filosofische roman over euthanasie, kunst en het verlangen vrij te leven, zonder compromissen. Verschillende verhaallijnen en tegenstrijdige verlangens komen samen: de lust om te leven en de wens om te sterven.

Uitgeverij Querido 264 blz. € 21,99 (e-book € 11,99)

Marco Missiroli: Trouw

Als docent Carlo met een studente wordt betrapt staan zijn positie op de universiteit en zijn huwelijk met Margherita op het spel. Zij beslist dat de roddel hun relatie niet mag doen stranden. Maar intussen verlangt ook zij naar iemand anders. Acht jaar later zijn Margherita en Carlo de gelukkige ouders van een zoontje. Als een anonieme afzender Carlo boeken begint te sturen, brengt hen dat terug naar de tijd van hun verborgen liefdes; hebben ze wel de juiste keuzes gemaakt? Verteld vanuit vijf verschillende perspectieven wordt steeds duidelijker hoe de maatstaven van trouw, moraal en onvoorwaardelijke liefde kunnen leiden tot pijnlijk zelfbedrog. Een roman als een spiegel: wat leveren we in als we ons aanpassen aan een relatie?

Uitgeverij Cossee 224 blz. € 22,99

Volgende week

Een liefde van Sara Mesa.