Een liefde, Het eiland, Alles gaat over, Onder buren

De jonge vertaalster Nat voelt zich niet meer op haar plek in de stad.

Het boek

De jonge vertaalster Nat voelt zich niet meer op haar plek in de stad. Ze beproeft haar geluk op het platteland en huurt een vervallen huisje in het dorp La Escapa. Haar dorpsgenoten zijn vriendelijk en geven haar het gevoel dat ze welkom is. Maar Nat is ook onzeker en pakt de dingen niet altijd aan zoals de dorpelingen vinden dat het hoort. Haar onhandigheid brengt Nat uiteindelijk juist dieper in de problemen.

De schrijver

Sara Mesa (Madrid, 1974) groeide op in Sevilla. Ze studeerde journalistiek en Spaans. Ze debuteerde als dichter, maar schrijft ook romans, verhalen en essays.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

’s Avonds sterretjes aan de hemel en ’s ochtends blatende schaapjes, zo stellen jullie het je hier voor. En daarna maar zeuren over de muggen, over de regen, over het onkruid. ( p. 57)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Een liefde.

Boekentips

Libby Page: Het eiland

Na bijna twintig jaar keert Lorna met haar dochter Ella terug naar het piepkleine eiland Kip bij de Schotse kust. Ze vertrok er toen ze achttien was, met de bedoeling er nooit meer terug te keren. Nu zijn ze er weer even, voor de begrafenis van Lorna’s ouders, die Ella nooit ontmoet hebben. De wereld van Alice is klein maar vol: ze houdt van de gemeenschap op. Haar huwelijk met Jack, de broer van Lorna, heeft echter betere tijden gekend. Ze hoopt dat Lorna haar wat meer over hun jeugd kan vertellen, om zo Jack beter te begrijpen. Zodra Jack zijn zus na al die tijd weer ziet, is het duidelijk dat twintig jaar radiostilte niet zomaar te overbruggen valt. Kan Lorna’s thuiskomst betekenen dat ze weer verder kunnen met hun leven?

Uitgeverij Ambo|Anthos 416 blz. € 21,99 (e-book € 13,99)

Petra Possel: Alles gaat over

De auteur is verhuisd naar een klein dorp in Friesland. Dingen veranderen. De bouw van het windmolenpark zorgt voor overlast. Steeds meer mensen verhuizen naar het platteland om rust te zoeken, er is een run op huizen ontstaan en de prijzen stijgen de pan uit. Maar er is ook hoop. Zo luiden de kerkklokken voor de covidslachtoffers en kon er weer geschaatst worden. Possel vertelt over de kleine geneugten van haar dorpse bestaan, het ogenschijnlijk eenvoudige leven: het belang van kerstkaarten, het onophoudelijke gezang van vogels, de vertrouwde geluiden op straat en het eindeloze uitzicht vanaf de oude zeedijk.

Uitgeverij Podium 142 blz. € 17,50 (e-book € 12,99)

Juli Zeh: Onder buren

Juli Zeh is met haar hondje naar het platteland verhuisd. Naar een klein dorp in het niemandsland van Brandenberg. Tijdens de lockdown wilde ze niet in de grote stad blijven. Ze had behoefte aan een nieuwe omgeving, meer bewegingsvrijheid, meer ademruimte. Het leven in het kleine dorp is echter niet zo idyllisch als het op het eerste gezicht leek. Dora’s nieuwe huis is nog ongemeubileerd, de tuin is een wildernis en de busverbinding naar de stad is slecht. Dan ontmoet ze mensen die niet in een hokje passen en die al haar vastgeroeste ideeën op zijn kop zetten. Een verhaal over vooroordelen, zwakheden en angsten, en bovenal over de kracht, die bovenkomt zodra we onze menselijkheid durven tonen.

Uitgeverij Ambo|Anthos 352 blz. € 24,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

De dood in Taormina van Arnon Grunberg