Een man met goede schoenen, Het gebeurde, Ze wisten er meer van, Man voor de zomer

Verhalen over een wereld die veel weg heeft van de realiteit maar waarin gaandeweg steeds vreemdere dingen gebeuren.

Het boek

Verhalen over een wereld die veel weg heeft van de realiteit maar waarin gaandeweg steeds vreemdere dingen gebeuren. Therapeuten hanteren eigenzinnige methodes, bezoeken aan het Koningshuis lopen uit op raadselachtige dwaaltochten, zwervers worden gewassen en geschoren. De personages hebben allemaal één ding gemeen: net als de lezer hebben ze geen idee wat er op de volgende pagina gaat gebeuren.

De schrijver

Rob van Essen (Amstelveen, 1963) is schrijver en vertaler. Hij debuteerde in 1996 met Reddend zwemmen. Hij ontving de Libris Literatuurprijs voor De goede zoon (2018).

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Soms zie je iets wat onmogelijk is en waardoor de wereld in een onbekende plek verandert. Je dacht dat je er thuishoorde, maar dat is niet zo…’ (Uit: EEN MAN MET GOEDE SCHOENEN, P. 141)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Een man met goede schoenen

Boekentips

Dirk Ayelt Kooiman: Het gebeurde

Uitgeverij De Harmonie presenteert:

Dirk Ayelt Kooiman overleed onverwacht op 2 oktober 2018. Zijn laatste roman. bleef onvoltooid. In overleg met de erven verschijnt het boek alsnog. De schuchtere ik-persoon van Het gebeurde verlaat op jonge leeftijd het ouderlijk huis als hij het geloof afzweert en vervolgens zijn moeder hem afwijst. Hij trekt in bij fotograaf Henk en diens vrouw. Met vijf missende bladzijden nog een indringend slot van een uniek oeuvre.

Paperback, 208 blz. €19,99

Toon Tellegen: Ze wisten er meer van

Na de inmiddels klassieke verzamelbundels Misschien wisten zij alles en Iedereen was er héél veel dierenverhalen van Toon Tellegen in een nieuwe monumentale uitgave. De egel verlangt naar gezelschap, maar wil tegelijk heerlijk alleen zijn, de mier vertrekt maar blijft toch de stemmen van alle andere dieren horen, en de olifant wil niets anders dan in een boom klimmen, ook al
valt hij steeds naar beneden. De gedienstige sprinkhaan, de egoïstisch kwakende kikker en de krekel met het sombere gevoel in zijn hoofd – elk dier in het bos heeft zo zijn eigenaardigheid.

Uitgeverij Querido 1296 blz. €45,-

Renate Rubinstein: Man voor de zomer

Renate Rubinstein was ‘liefst verliefd’. Wie niet. Maar na de droom van de bruid volgen routine en betutteling en jaloezie en erger. Samen gordijnen ophangen, jawel, maar dan? Een man voor de zomer volgt Renate in een levenslange speurtocht. Eerst haar vroege stukken, gebundeld onder de titel Liefst verliefd. Dan de klassieker Niets te verliezen en toch bang, wanneer ze in de jaren 70 het monster van de echtscheiding in de bek moet kijken. En tot slot Mijn beter ik, over haar late, scandaleuze liefde voor Simon Carmiggelt.

Uitgeverij Atlas Contact 416 blz. €25,-

Volgende week

Leest Mieke De terugkeer van Esther Gerritsen.