Mijn eerste moord, Anders de la Motte: Herfstdaden, Kjell Westö: De zwavelgele hemel

Een verzameling korte tot zeer korte verhalen en een novelle.

Boek van de week

Het boek

Een verzameling korte tot zeer korte verhalen en een novelle.

De schrijver

Martin Michael Driessen (Bloemendaal, 1954) is acteur, regisseur, vertaler en schrijver. Hij debuteerde in 1999 met Gars. De novellenbundel Rivieren kreeg de ECI Literatuurprijs 2016.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

Hij legde zijn hand op zijn knieën en ging rechtop zitten, als een man die geen aanstoot wil geven door zijn verliefdheid al te openlijk te tonen.

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Mijn eerste moord

Boekentips

Yolanda Entius: Het verhaal van Benito Benin en dat van Fanny

Een boek met twee verhalen. De eenzame Lieke sluit vriendschap met Benito de slak, die met haar meereist vanaf de camping in Frankrijk. Benito, jongen en meisje ineen, is niet gelukkig met zichzelf en droomt ervan als een vogel te kunnen wegvliegen. Net zomin lukt het Lieke haar draai in het leven vinden. Fanny, in het tweede verhaal, verandert van iemand die het leven ternauwernood heeft leren beheersen in iemand die haar grip volledig verliest. Met hulp van haar zus blijft ze op de been, al gaat ze kliniek in en kliniek uit. In haar eenzaamheid heeft ze een obsessie ontwikkeld voor de beroemde Alma Hendriks.

Uitgeverij Van Oorschot 192 blz. €18,99

Anders de la Motte: Herfstdaden

Ter afsluiting van de zomer nemen vijf vrienden jaarlijks een laatste duik in een oude steengroeve. In de zomer van 1990 zijn ze negentien jaar en wacht de studententijd. De sfeer is uitgelaten, maar ze zijn zich er ook van bewust dat ze na vanavond ieder hun eigen weg zullen gaan. Als de ochtend gloort en de eerste herfstregen valt, drijft het lichaam van een van hen in de groeve. Een tragisch ongeluk, oordeelt de politie, maar niet iedereen is overtuigd. Na 27 jaar zorgen de gebeurtenissen nog steeds voor conflicten in het dorp. Wanneer rechercheur Anna Vesper een aanstelling krijgt als de nieuwe politiechef heeft ze geen andere keus dan de zaak te heropenen.

Uitgeverij De Geus 542 blz. €22,50, e-book €12,99

Kjell Westö: De zwavelgele hemel

Het is 1969 en in het bescheiden zomerhuis van het gezin van de verteller klinkt ‘While my guitar gently weeps’. Verderop ligt het landgoed van de familie Rabell. Tegen de lijn van de sociale klassen in raakt de verteller bevriend met de zelfverzekerde Alex Rabell en krijgt hij later een stormachtige liefdesaffaire met diens zus. Maar onder het gepolijste oppervlak van de succesvolle familie gaat een schrijnend geheim schuil.

Uitgeverij De Geus 480 blz. €24,99, e-book €13,99