Er is niemand bij de kalveren, Brieven aan God en andere mensen

Een jonge vrouw zit gevangen tussen melkvee en haar verlangen te ontsnappen.

Boek van de week

Het boek

Een jonge vrouw zit gevangen tussen melkvee en haar verlangen te ontsnappen. Christin is halverwege de twintig en woont met haar vriend Jan op diens boerderij. Ze haat de stank van de dieren en de besmeurde rubberlaarzen. Ze droomt van de grote stad, van hoge hakken en een kantoorbaan. Maar waar kan ze heen zonder opleiding, zonder eigen geld? Totdat ze windmolentechnicus Klaus uit Hamburg ontmoet.

De schrijver

Alina Herbing (Lübeck, 1984) studeerde geschiedenis en Duitse taal- en letterkunde. Ze woont in Berlijn. Ze publiceerde enkele korte verhalen. Er is niemand bij de kalveren is haar romandebuut.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Opeens vind ik mijn leven veel te lang en tegelijk heb ik het gevoel dat het al voorbij is.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Er is niemand bij de kalveren

Boekentips

Damian Dibben: Mijn naam is Morgen

Een historische roman over een hond op zoek naar zijn baas. Een cultuurhistorische reis door Europa, waar tegelijkertijd de prachtigste muziek wordt gecomponeerd en de gruwelijkste oorlogen worden uitgevochten. Een verhaal over de onverwoestbare band tussen mens en dier. De oude hond Morgen is op zoek naar zijn verdwenen baas. Zijn avonturen brengen hem van het hof van Louis XIV in Versailles tot Amsterdam in de Gouden Eeuw, van de Frost Fair in Londen tot het slagveld van Waterloo. Een duizelingwekkende reis door tijd en ruimte.

Uitgeverij Ambo Anthos 336 blz. €21,99

Lisa Halliday: Asymmetrie

New York, 2003. Alice, een jonge redacteur met schrijfambities, krijgt een verhouding met Ezra Blazer, een wereldberoemde, veel oudere schrijver, in wie Philip Roth valt te herkennen. Heathrow Airport, 2008. Amar, een Irakees-Amerikaanse econoom die onderweg is naar zijn broer in Koerdistan, wordt vastgehouden en brengt het laatste weekend van het jaar door in het niemandsland achter de douane. De subtiele connecties tussen deze personages, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, worden langzamerhand onthuld in deze debuutroman.

Uitgeverij Atlas Contact 334 blz. € 22,99 (e-book €9,99)

Paul van Vliet: Brieven aan God en andere mensen

Paul van Vliet speelde in mei 2018 zijn allerlaatste show. Nu is hij terug als schrijver. Met Brieven aan God en andere mensen verschijnt een andere, veel minder bekende Paul van Vliet. Een gedreven, maar ook kwetsbare, soms eenzame man. Iemand die leven en dood, armoede, liefde, vriendschap, God en de oorlog onder ogen ziet op een directe, geestige en toch altijd diepzinnige manier. Van Vliet schrijft openhartig, scherp soms, al is hij van nature mild en relativerend. Los van het schouwburgpubliek waarin hij zolang was ondergedompeld, laat hij zich in dit boek op een zeer persoonlijke manier kennen.

Balans 224 blz. € 19,99