Gemmetje Victoria, Agnes Grey, Serge, Noah

Yvonne Keuls beschrijft hoe Gemmetje Victoria werd omringd door mensen die haar liefhadden om wie ze was en om wie ze had kunnen worden.

Het boek

Een wrang-komisch portret van Gemmetje Victoria, een beschadigd meisje dat op rebelse en vrijgevochten wijze haar uiterste best deed te overleven.

De schrijver

Yvonne Keuls (Nederlands-Indië, 1931) brak midden jaren 70 door bij het grote publiek met haar ‘sociale romans’, zoals Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem. Veel van haar boeken werden bekroond en groeiden uit tot klassiekers van de Nederlandse literatuur.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Uiteindelijk kwam ze bij mij. Een wilde kat. Van dit kind ga ik houden, wist ik. En zij van mij. Als we elkaar tenminste niet vermoorden.’ (p. 227)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Gemmetje Victoria

Boekentips

Anne Brontë: Agnes Grey

Agnes Grey besluit gouvernante te worden om haar familie financieel te ondersteunen. Meteen al wordt ze op de proef gesteld bij de familie Bloomfield, waar de kinderen haar het leven onmogelijk maken. Wanneer ze vervolgens bij de Murrays aan de slag gaat lijkt ze beter op haar plek, maar ze heeft heel wat te stellen met Rosalie, de dochter uit het gezin. Wanneer de liefde lijkt op te bloeien tussen Agnes en de jonge priester Edward Weston doet Rosalie er alles aan om de twee uit elkaar te drijven.

Uitgeverij Rainbow 304 blz. € 17,50

Yasmina Reza: Serge

Jean is de jongste zoon van Edgar en Marta Popper. Zijn zus Nana was de oogappel van hun vader. Oudste zoon Serge was het ‘moeilijke kind’, maar zelfs op zijn zestigste weet hij met zijn nukken de sfeer in de familie vaak te verpesten. In hun jeugd waren de twee jongens altijd jaloers op hun zus. Ze houden van haar, maar ze kwellen haar nog steeds met kleine pesterijen. Uit zijn eerste huwelijk heeft Serge een dochter, Joséphine. Als haar grootouders zijn overleden stelt zij voor om met Nana en Jean naar Auschwitz te reizen, om meer te weten te komen over de familiegeschiedenis van Marta. Tijdens hun bezoek krijgt Serge het aan de stok met Nana. De ruzie escaleert en Serge maakt het zo bont dat zijn zus al het contact met hem verbreekt.

Uitgeverij De Bezige Bij 192 blz. € 22,99 (e-book € 11,99)

Takis Würger: Noah

Noah Klieger was dertien jaar toen hij zich aansloot bij een Joodse ondergrondse organisatie die Joodse kinderen vanuit België naar Zwitserland smokkelde. Op zijn zestiende kwam hij alsnog in Auschwitz terecht. Hoewel hij nog nooit gebokst had, meldde hij zich aan voor het boksteam en de extra portie soep die de boksers kregen zorgde ervoor dat hij op zijn twintigste de bevrijding van het vernietigingskamp meemaakte. Noah overleefde vier concentratiekampen en drie dodenmarsen. Zelfs in de donkere, ijskoude uren, vond hij hoop en geluk en de kracht om anderen te redden.

Uitgeverij Signatuur 168 blz. € 20,00 (e-book € 11,99)

Volgende week

De filosoof, de hond en de bruiloft, de beeldroman van Barbara Stok.