Gesprekken met opa, Kinga Bán: Een leven, Achter de slaperdijk, Perzik bloesem lente

In veel opzichten zijn Raoul de Jong en zijn Groningse opa elkaars tegenpolen.

Het boek

Opa Ep is een witte man van 90, die zijn hele leven niet hoefde te koken of schoon te maken en die vrouwen niet vertrouwt achter het stuur. Raoul is 35, half-Surinaams, valt op mannen, heeft geen rijbewijs en huilt om films met Julia Roberts.

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Iedereen was het erover eens dat opa een lastige man was ‘. (p. 10)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Gesprekken met opa

Boekentips

Johan Bakker: Kinga Bán. Een leven: Titel

Ark Media presenteert: Kinga Bán (1981-2019) was een geboren zangeres. Zingen was voor haar net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Ze zong haar liedjes over geloof, hoop en onvoorwaardelijke liefde totdat het niet meer ging. Na een lange periode van ziekte overleed Kinga op 37-jarige leeftijd. Het NOS Journaal meldde: ‘Christelijk Nederland rouwt om Kinga Bán, ze betoverde tot het einde.’ Muziekkenner en schrijver Johan Bakker sprak met familieleden, medemuzikanten, vrienden en buren die Kinga’s portret allemaal op hun eigen manier inkleuren. Al die lichte, luchtige, vrolijke en ontroerende verhalen vormen samen een bonte biografie. Het boek is uitgegeven in samenwerking met KingaMusic.

Uitgeverij Ark Media 240 blz. € 24,99 (e-book € 16,99)

Martha Heesen: Achter de slaperdijk

Het dorp is verstild, het vervallen café is al jaren gesloten, maar op de veranda zit nog altijd de waard, Cor. De passerende dorpelingen – de dichter, Hendrika, weduwe Gratama, Leen – omspint hij met zijn grillige fantasieën. Maar als ze zich op een goed moment aandienen wijzen ze hem op al zijn feilen: ooit zal hij zich rekenschap moeten geven van zijn eigen doen en laten. Via de subtiel geformuleerde binnenwerelden van de waard en de dorpsbewoners toont Martha Heesen een verleden waaruit zich een geheim naar buiten worstelt. Wat heeft zich afgespeeld in het café van Cor? Wat is er met die eigenaardige jonge vrouw die alleen door het dorp dwaalt

Uitgeverij Van Oorschot 120 blz. € 20,-

Melissa Fu: Perzik bloesem lente

China, 1938. De Japanse invasie is begonnen en Meilin, een jonge moeder, slaat op de vlucht met haar vierjarige zoontje Renshu. Ze kunnen maar een paar dingen meenemen, waaronder hun dierbaarste bezit: een handbeschilderde rol waarop fabels zijn afgebeeld. Hun vlucht voert dwars door China. Jaren later woont Renshu in de Verenigde Staten onder een andere naam, Henry Dao. Zijn dochter Lily wil graag meer weten over haar afkomst, maar hij weigert te vertellen over zijn kindertijd. Hoe kan hij zijn gezin echter beschermen in dit nieuwe land als hij gebukt gaat onder zijn verleden? En hoe kan Lily verder groeien als ze niet haar familieverhaal kent? De moderne geschiedenis van China verteld aan de hand van het verhaal van één familie.

Uitgeverij Ambo Anthos 448 blz. € 23,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Bespreekt Mieke Young Mungo van Douglas Stuart