God in Japan, Waar vader was, Stadsnomade, Nieuweling

Een eigenzinnig reisverslag vanuit Japan dat het religieuze en erotische verlangen naar aanbidding, overgave en zelfvernietiging belijdt.

Het boek

Een eigenzinnig reisverslag vanuit Japan dat het religieuze en erotische verlangen naar aanbidding, overgave en zelfvernietiging belijdt.

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Het leven is willekeurig, zinloos en wreed: dat is wat we weten, en waar we het voorlopig mee zullen moeten doen.’ (p. 139)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van God in Japan

Boekentips

Monika Helfer: Waar vader was

De vader van Monika heeft aan de oorlog een beenprothese overgehouden en een baan als beheerder van een herstellingsoord voor soldaten in de Oostenrijkse bergen. Daar bevindt zich ook zijn grote trots: de bibliotheek. Als moeder ziek wordt, neemt vader in wanhoop een noodlottige beslissing. Vanaf dat moment groeien Monika en haar zus op in het propvolle, armoedige huis van een tante in de stad; hun broertje wordt naar een ander familielid gebracht. Wanneer Monika haar vader mag bezoeken, lijkt hij een vreemde. Wat is er gebeurd met haar geliefde voorbeeld? Met de snippers informatie die ze opvangt, probeert ze te begrijpen wie haar vader geworden is. Een indringend portret van een naoorlogse kindertijd.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 114 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Amy Liptrot: Stadsnomade

In de hoop haar geïsoleerde leven op de Orkneyeilanden achter zich te laten, boekt Amy Liptrot een enkele reis Berlijn. Ze hopt van onderhuur naar onderhuur en van het ene slechtbetaalde baantje naar het andere. Alles is vluchtig, inclusief haar internetdates. Het enige wat haar richting geeft, is de natuur om haar heen: zwemmen in Berlijnse meren en de stadse wildernis ontdekken – haviken, bonte kraaien en wasberen. Een jaar lang stelt Amy zich open voor nieuwe ervaringen, verrassingen, inspiratie en de liefde. Ze overdenkt de huidige tijd, vastigheid versus vluchtigheid, liefde in tijden van Tinder, rouw, de rustgevende kracht van de natuur, en verlangen en eenzaamheid in een tijd waarin we zowel meer als minder met elkaar verbonden zijn dan ooit.

Uitgeverij Ambo Anthos 152 blz. € 20,99 (e-book € 10,99)

Marion Bruinenberg: Nieuweling

Simone woont in een donker dorp diep in de bergen dat al decennia geen nieuwe inwoners meer kent. Want wie wil er wonen op een plek waar de zon haast nooit schijnt? Na het overlijden van haar vader slijt Simone haar dagen met lezen en drinken. Maar dan is daar ineens Eveline, die onderzoek komt doen naar planten in de schaduwrijke omgeving. Met haar levenslust schudt ze het ingedutte dorp wakker en laat ze Simone de schoonheid van het dal weer zien. Als jongste bewoners trekken de twee zich aan elkaar op en groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar langzaamaan ontstaan er ook scheurtjes in hun vriendschap. Hoe goed kent Simone haar eigenlijk? Spreekt Eveline wel de waarheid, of schuilt er meer achter haar komst?

Uitgeverij Podium 352 blz. € 22,50 (e-book € 9,99)

Volgende week

Leest Mieke Neven van Peter Middendorp.