Haar eerste Amerikaan, Het leven van Guastavino en Guastavino, Portret van een dame, Nachtbloeiers

Ilka heeft jaren rondgezworven zonder thuis of familie . In een stoffige bar midden in de VS ontmoet ze Carter Bayoux, haar eerste Amerikaan, achter zijn zoveelste glaasje. Ze belanden in New York, dé plek voor mensen die wegrennen van hun vernederingen.

Het boek

Een jonge immigrante zonder thuis of familie ontmoet een man die haar inwijdt in het Amerikaanse leven. Als snel moet ze kiezen tussen hem of zichzelf.

De schrijver

Lore Segal (Wenen, 1928) is een Amerikaanse auteur, vertaler, lerares, schrijver van korte verhalen en auteur van kinderboeken. Ze vluchtte in 1938 naar Engeland. Haar ouders volgden later. Ze maakte haar romandebuut met Other people’s houses (1964).

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Haar moeder veranderde weer in dat doorschijnende, instabiele materiaal waarvan onze herinneringen aan de doden zijn gemaakt.’ (Uit: Haar eerste Amerikaan, p. 177)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Haar eerste Amerikaan

Boekentips

Andres Barba: Het leven van Guastavino en Guastavino

Het is 1881. Zonder een woord Engels te spreken, maar met veertigduizend dollar op zak, reist de Valenciaanse architect Rafael Guastavino naar New York om zijn speciale techniek van de Catalaanse boog te patenteren. Ondanks dat de architect werkt aan iconische gebouwen als Grand Central Station en Kathedraal Saint John the Devine, moet hij werkelijk alles op alles zetten om niet te mislukken – om te bewijzen dat hij niet de zoveelste immigrant is op zoek naar de American dream.

Guastavino laat vooral zien hoe iemand op volledig willekeurige en onverwachte wijze een nationale held kan worden, want zo wordt deze architect in Spanje nog altijd gezien

Uitgeverij De Bezige Bij 112 blz. € 20,99 (e-book € 11,99)

Henry James: Portret van een dame

Isabel Archer, een knappe, jonge Amerikaanse, kan dankzij een erfenis naar Europa reizen. Daar ontmoet ze verschillende mannen die haar ten huwelijk vragen, en die ze resoluut afwijst. Ze is aan haar vrijheid gehecht, maar het lot wil dat ze valt voor de ogenschijnlijk charmante, beschaafde, kunstminnende expat avant la lettre Gilbert Osmond – met tragische gevolgen.

Uitgeverij LJ Veen Klassiek 728 blz. € 20,-

Ananda Serné: Nachtbloeiers

Eliza is gestrand in Stavanger en doet voor het Instituut voor Slapeloosheid onderzoek naar de samenhang tussen insomnia en partnerkeuze. Als haar Noorse vriend Andreas hun relatie verbreekt, vraagt Eliza zich af wat ze nog in Noorwegen te zoeken heeft. Al haar vrienden kent ze via Andreas, en met haar onderzoek loopt ze vast. En dan die nachten, kon ze ooit maar een oog dichtdoen… In een slapeloze roes gaat Eliza op zoek naar een veilige haven, naar een persoon bij wie en een plek waar ze zich wél thuis voelt. Het brengt haar van Noorwegen naar Taiwan en terug. Overal waar ze komt merkt ze dat slapeloosheid de gemoederen bezighoudt: de een houdt een slaapdagboek bij, de ander zweert bij slaapdruppels. Elders ontwikkelt men straatlantaarns die daglicht nabootsen om de slapelozen tegemoet te komen. De ergste probleemgevallen worden zelfs van de straat geplukt door slaapwachters, en vervolgens opgenomen in speciale sluimerklinieken.

Uitgeverij Cossee 224 blz. € 22,99

Volgende week

De verkeerde kleur van Roelof Smit.