Het laatste deel, Ik ben Emma, De opgang, De spiegel & het licht

Een portret van Gustav Mahler als oude man die op weg naar huis op zijn leven terugblikt in glasheldere momenten van schoonheid, weemoed en spijt.

Het boek

Een portret van Gustav Mahler als oude man die op weg naar huis op zijn leven terugblikt in glasheldere momenten van schoonheid, weemoed en spijt.

De schrijver

Robert Seethaler (Wenen, 1966) is schrijver en acteur. Hij debuteerde in 2006 en brak definitief door met Een heel leven (2014). Hij woont in Berlijn en Wenen.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Vier jaar sinds Maria’s dood en toch leek het hem of hij onder het stampen van de scheepsmotoren en het klotsen van de golven haar stem kon horen’.  (p.68)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Het laatste deel

Boekentips

Kristien Hemmerechts: Ik ben Emma

Emma Houthuys heeft alles wat een jonge vrouw zich kan wensen: geld, een mooi huis, liefhebbende ouders, leuke stiefbroers, looks. Wanneer een lang vergeten stiefzusje weer komt opdagen, lijkt haar geluk compleet. En dan krijgt ze er nog een stiefbroer bij, zo eentje voor wie iedereen valt. Emma’s voornemen om altijd single te blijven wankelt. Welke keuzes moet ze maken? Ruim twee eeuwen geleden publiceerde Jane Austen Emma. Roman én hoofdpersonage werden wereldberoemd. Hoe zou Emma’s leven eruitzien als nu leefde? Die vraag stelt Kristien Hemmerechts zich in Ik ben Emma. Ze ontdekt dat de wereld onherkenbaar veranderd is, maar sommige dingen veranderen nooit.

Uitgeverij De Geus 352 blz. €22,99, e-book €16,99

Stefan Hertmans: De opgang

In de zomer van 1979 kocht Stefan Hertmans in een opwelling een huis Gent. Pas als hij het weer verkocht heeft ontdekte hij dat de vroegere bewoner een SS’er was. Langzaam komt de man die hij wil leren begrijpen in beeld, alsook zijn Nederlandse, pacifistische echtgenote en hun kinderen, van wie de oudste zoon een vooraanstaand Vlaams intellectueel zou worden. Hertmans spreekt met nabestaanden, raadpleegt archieven, vindt intieme documenten. In zijn herinnering loopt hij weer door alle kamers die hij zo lang heeft bewoond. In De opgang komt de lezer huiveringwekkend dicht bij een politiek drama, dat ook een huwelijksdrama was.

Uitgeverij De Bezige Bij 352 blz. €24,99, e-book €13,99

Hilary Mantel: De spiegel & het licht

Het slotdeel van een trilogie di ede laatste jaren beschrijft in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht wist te bereiken. Een allesomvattend portret van jager en prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een common man: van een modern land dat zichzelf door conflict, gedrevenheid en moed vormgeeft.

Uitgeverij Meridiaan 1243 blz. €33,99, e-book €19,99

Volgende week

Leest Mieke Jaguarman van Raoul de Jong.