Het leugenachtige leven van volwassenen, Confrontaties, De vervlogen helft, Kindertijd

Als de dertienjarige Giovanna haar vader hoort zeggen dat ze op zijn zus begint te lijken valt het beeld van hun volmaakte gezin in gruzelementen.

Het boek

Als de dertienjarige Giovanna haar vader hoort zeggen dat ze op zijn zus begint te lijken valt het beeld van hun volmaakte gezin in gruzelementen. Zo maakt ze haar eerste stappen naar volwassenheid.

De schrijver

Elene Ferrante (naar eigen zeggen: Napels, 1943) is een pseudoniem. Ze debuteerde in 1992 en brak internationaal door met De Napolitaanse romans.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Vittoria leek me van zo’n onverdraaglijke schoonheid dat haar lelijk vinden een noodzaak werd.’ (uit: Het leugenachtige leven van volwassenen, p. 43)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Het leugenachtige leven van volwassenen

Boekentips

Simone Atangana Bekono: Confrontaties

De zestienjarige Salomé Atabong zit vast in een jeugddetentiecentrum, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen. En de anderen in het dorp. Wat zullen zij doen?

Uitgeverij Lebowski 224 blz. €22,99, e-book €9,99

Brit Bennett: De vervlogen helft

De tweelingzussen Desiree en Stella Vignes zijn elkaars spiegelbeeld. Op zestienjarige leeftijd lopen ze samen weg van de kleine, zuidelijke zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen lijkt hun spiegelbeeld vervlogen. Niet alleen de invulling van hun dagelijks leven verschilt, alles is anders: hun families, hun gemeenschap, hun identiteit. Jaren later leeft een van de zussen met haar zwarte dochter in hetzelfde zuidelijke stadje dat ze ooit probeerde te ontvluchten. De ander gaat door het leven als witte vrouw en vertelt haar witte echtgenoot niets over haar verleden. Maar gescheiden door kilometers en leugens blijft het lot van de tweeling vervlochten.

Uitgeverij Hollands Diep 368 blz. €23,99

Tove Ditlevsen: Kindertijd

Eerste deel van de autobiografische Kopenhagen-trilogie. Ditlevsen schrijft hoe het is om op te groeien als buitenbeentje in het Kopenhagen van na de Eerste Wereldoorlog. Er brandt iets onbestemds, iets groots in haar. En ze weet dat ze op een dag moet ontsnappen uit de omgeving van haar kindertijd.

Uitgeverij Das Mag 144 blz. €19,99

Volgende week

Leest Mieke Wat scheelt eraan van Sigrid Nunez