Het licht in de stad, Hine, Swansdale, Het gouden uur

Sophie (16) verliest haar vader, een advocaat die jihadisten verdedigde. Ze raakt in de ban van een meisje dat hij vrijkreeg, maar zich alsnog bij IS aansloot.

Het boek

Sophie (16) verliest door een ongeval haar vader. Haar vader verdedigde als strafrechtadvocaat jonge moslimextremisten. In een poging dichter bij hem te komen stort Sophie zich op een werkstuk over jihadisme. Ze raakt bevriend met haar Afghaanse klasgenote Zala. Betoverd door de geheimzinnige schoonheid van Zala’s geloof, doet het steeds meer pijn dat er voor haar geen God is. Sophies zoektocht naar waar ze thuishoort maakt dat ze niet alleen haar vader, maar ook zichzelf in een ander daglicht gaat zien. Met wie voelt ze zich het meest verwant? Met Zala, of toch met Isra, haar vaders ex-cliënte die zich aansloot bij IS?

De schrijver

Inge Schilperoord (Den Haag, 1973) werkt als forensisch psycholoog. Haar debuut Muidhond (2015) won de Bronzen Uil 2015 en stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs 2016, de Fintro Literatuurprijs 2016, Opzij Literatuurprijs en de ANV Debutantenprijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Je was te goedgelovig. Maar ik ga het allemaal weer goedmaken. Kijk eens, papa, wat ik durf.’ (p.145)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Het licht in de stad.

Boekentips

Lotte Kok: Hine

Een verhaal gebaseerd op Mariken van Nimwegen. Ooit klopte alles. Ooit woonde Hine met haar moeder in een plaggenhutje, jaagden ze op everzwijnen, leefden ze schouder aan schouder. Nu klopt er niets meer. Hines moeder is weg. Haar dochter heeft ze naar verre familie gestuurd, waar het leven stijf en vreugdeloos is. Wanneer Hine veertien jaar is, krijgt ze te horen dat de persoon die het meest van haar houdt in het naastgelegen bos is. Maar iedereen die het bos betreedt, komt er nooit meer uit. Zodra er een plaag uitbreekt, heeft Hine het gevoel dat ze geen andere keus meer heeft en ze rent het bos in. Daar is het nog duisterder dan verwacht.

Uitgeverij Lebowski 304 blz. € 22,99 (e-book € 9,99)

P.F. Thomése: Swansdale

De Dalbergs en de Bergdahls, zijn twee gebroken gezinnen. Elsa heeft haar moeder nooit gekend; de mysterieuze jongen Percy tast in het duister over zijn vader. Ze zijn als broer en zus van dode, door henzelf tot leven gefantaseerde ouders. Percy beweert dat zijn vader gesneuveld is in de Vietnamoorlog. Elsa kent alleen haar moeders voornaam, Joan, die ze soms uitspreekt in de hoop dat het iets betekent. Verder heeft ze een terugkerend herinneringsbeeld van een witte jurk. Wanneer de werkelijkheid doodloopt, zit er niets anders op dan te vluchten, vindt Percy. Maar Elsa kan haar hoop niet opgeven. Het is alles wat ze heeft.

Uitgeverij Prometheus 384 blz. € 25 (e-book 14,99)

Wytske Versteeg: Het gouden uur

Oud-soldaat Tarik trok zich uit wroeging terug in een verlaten grensgebied, maar zijn geweten laat hem niet met rust. Ahmad ontvluchtte de oorlog in zijn land, maar stuit op nieuwe obstakels waar hij veiligheid hoopte te vinden. Mari liet haar eigen huis achter nadat haar idealistische project gruwelijk uit de hand liep. Als hun levens met elkaar verweven raken, heeft dat voor elk van hen beslissende gevolgen. Hoe ingewikkeld is het om het goede te doen wanneer dat indruist tegen de verwachtingen van iedereen en alles om je heen. Hoeveel moed heb je nodig om mens te zijn? Waar vind je troost als de dreiging groeit? En als je niets meer kunt doen – wat doe je dan?

Uitgeverij Querido 232 blz. € 22,99

Volgende week

De kleindochter van Bernhard Schlink.