Het lied van ooievaar en dromedaris, Dijende gronden, De herinnerde soldaat, De blinde fotograaf

Elf personages in drie eeuwen zijn gelinkt aan Eliza May Draydens, schrijfster van een uitzonderlijke roman, die pas laat als meesterwerk werd herkend.

Het boek

Elf personages in drie eeuwen zijn gelinkt aan Eliza May Draydens, schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen

De schrijver

Anjet Daanje (Wijster, 1965), pseudoniem van Anjet den Boer, studeerde wiskunde aan de UU. Ze schrijft verhalen, romans en scenario’s. Ze debuteerde in 1993. Voor De herinnerde soldaat (2019) kreeg ze de F. Bordewijkprijs 2020.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

Dorpelingen die van niets weten, vertellen leugenachtige verhalen over Eliza May en haar lege graf aan de pers, alleen om hun naam in de krant te krijgen’. (p. 271)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Het lied van ooievaar en dromedaris

Boekentips

Anjet Daanje/Emily Brontë: Dijende gronden

Het lied van ooievaar en dromedaris en de bijbehorende dichtbundel Dijende gronden komen voort uit een jarenlange studie van het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë en haar zusters, Charlotte en Anne. Emily Brontë werd beroemd door Wuthering Heights, maar ze schreef ook bijna tweehonderd gedichten die opmerkelijk modern waren voor hun tijd. Voor Dijende gronden koos Anjet Daanje Emily Brontës mooiste gedichten uit. Ze vertaalde ze in het Nederlands. Er zijn ook twee gedichten opgenomen van Charlotte, die ze enkele dagen na Emily’s begrafenis schreef, in een poging haar grote verdriet te verwoorden. De bundel eindigt met een gedichtencyclus van Anjet Daanje rond de dood van Emily Brontë, afwisselend gezien vanuit het perspectief van Emily en dat van Charlotte.

Uitgeverij Passage 80 blz. € 22,50

Anjet Daanje: De herinnerde soldaat

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij weet niet wie hij is. Men brengt hem naar een gesticht voor krankzinnigen. Vier jaar na de oorlog probeert de directeur daarvan zijn familie te vinden. Dan blijkt dat zijn naam Amand Coppens is, en dat hij een vrouw, Julienne, heeft en twee kinderen. Zijn vrouw vertelt hem over hun verleden en hij probeert de man te worden die hij ooit was, die zij in hem ziet, en zo worden ze opnieuw verliefd, veel verliefder dan ze ooit waren toen ze jaren geleden met elkaar trouwden. Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden.

Uitgeverij Passage 550 blz. € 24,90 (e-book € 10,99)

Anjet Daanje: De blinde fotograaf

Voor Goof bestaat de wereld pas echt als hij die door het oog van zijn camera ziet. Wanneer de jonge fotograaf op gruwelijke wijze wordt mishandeld en zijn gezichtsvermogen voorgoed verliest, lijkt zijn leven dan ook zinloos. Het incident heeft niet alleen een verwoestend effect op het leven van Goof, maar ook op dat van zijn vriendin Noortje. De studente wiskunde is vastbesloten achter de identiteit van de dader te komen – iets waarvoor Goof zich merkwaardig genoeg niet lijkt te interesseren. Al snel krijgt Noortje spijt van haar nieuwsgierigheid, want door het grillige karakter van de gebeurtenissen wordt zij gedwongen haar wereldbeeld aan te passen

Uitgeverij Passage e-book € 8,99

Volgende week

Leest Mieke Tijdelijk verblijf van Vrouwkje Tuinman