Het nijlpaaard, Onze wederzijdse vriend, Miniapolis, Het spook van Canterville

Edward Wallace is een mislukte dichter en theaterrecensent.

Het boek

Edward Wallace is een mislukte dichter en theaterrecensent. Hij is net ontslagen bij de krant, loopt maanden achter met zijn alimentatie en walgt van een wereld die hem niet waardeert. Op zoek naar rust en gratis drank vertrekt hij voor een paar maanden naar het landhuis van zijn oude vriend Lord Logan. Daar gebeuren echter vreemde dingen, die het voorstellingsvermogen van iemand als Edward te boven gaan.

De schrijver

Stephen Fry (Londen, 1957) is een Engelse komiek, schrijver, acteur en presentator. Hij studeerde aan het Queens College in Cambridge. Hij woont in Norfolk, Londen en Hollywood. Hij heeft veel samengewerkt met Hugh Laurie: samen waren ze bekend als Fry & Laurie.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Zo nu en dan dumpt het Rotwijf hier een zoon of dochter voor een weekendje, maar die zijn allebei groot en lelijk genoeg om voor zichzelf te zorgen’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Het nijlpaard

Boekentips

Charles Dickens: Onze wederzijdse vriend

Een naar het buitenland geëmigreerde Engelse jongeman krijgt bericht dat zijn vader is overleden en dat hem een enorme erfenis toevalt – mits hij trouwt met een hem onbekende jongedame. Hij verkoopt zijn bezit en vertrekt per boot naar Londen. Tijdens de zeereis sluit hij vriendschap met een opvarende bootsman en vertelt hem van zijn erfenis en de daaraan verbonden voorwaarde, wat de bootsman op slechte gedachten brengt. Na aankomst in Londen zoeken zij samen logies om later onopvallend op zoek te gaan naar de aanstaande bruid. Maar de bootsman heeft het plan de erfgenaam te vergiftigen om dan zijn plaats in te nemen… Er ontwikkelt zich een verhaal met een keur aan onvergetelijke personages, markant getekend en met zwier.

Uitgeverij Athenaeum 976 blz. € 41,99 (e-book € 18,99)

Rob van Essen: Miniapolis

Zeggen ze niet altijd dat de reis belangrijker is dan de bestemming? Misschien is dat zo. Maar soms heeft de bestemming het laatste woord. De moeder van Jonathan is vier jaar geleden overleden. Toch ziet hij haar op een ochtend in de tram. Hij neemt haar mee de stad uit, op zoek naar het landhuis waar ze is opgegroeid en waarover ze vreemde verhalen vertelt. Ondertussen werken twee collega’s op een bijkantoor van een gemeentelijke dienst, aan hun eigen ontsnapping. Ook zij verlaten de stad, per fiets, zonder te weten waarnaar ze op weg zijn. Geplaagd door demonen uit het verleden, wederzijds ongemak en tijdelijke vlagen onverwoestbaar optimisme komen deze vier mensen uiteindelijk niet alleen elkaar, maar ook zichzelf tegen.

Uitgeverij Atlas Contact 224 blz. € 21,99 (e-book € 13,99, luisterboek 14,99)

Oscar Wilde: Het spook van Canterville

Het spook dat rondwaart in Canterville Chase heeft een prachtige staat van dienst. Maar wanneer een nuchtere en pragmatische Amerikaanse familie het kasteel betrekt en niet erg onder de indruk blijkt te zijn, raakt het spook danig gefrustreerd. Als hij dan ook nog gepest wordt door de jongste kinderen wordt het spook diepongelukkig. Gelukkig voor het spook krijgt de dochter van het gezin medelijden. Het spook van Canterville is een parodie op de gothic novel. Het is een novelle waarin Oscar Wilde’s grote stilistische gaven en zijn sterk gevoel voor humor duidelijk tot uiting komen.

Uitgeverij Astoria 66 blz. € 12,49

Volgende week

Hoogachtend, Eliza Peabody van Jane Gardam.