Het onwaarschijnlijk en droevige lot van Ivan en Ivana, Madame Jeanette, Ferrara

Ivan en Ivana, een tweeling die niet zonder en niet met elkaar kunnen leven, worden daders en slachtoffers bij een golf van gewelddadige aanslagen.

Boek van de week

Het boek

Grote actuele thema’s: racisme, terrorisme, politieke corruptie, economische ongelijkheid, globalisatie en migratie geven een tijdsbeeld van het leven in de 21e eeuw.

De schrijver

Maryse Condé (Guadeloupe, 1937) studeerde vergelijkende literatuurwetenschap aan de Sorbonne. Ze kreeg wereldfaam met Ségou (1984). In 2018 kreeg ze de alternatieve Nobelprijs voor gehele oeuvre.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Gelukkige mensen hebben geen geschiedenis, luidt het bekende volkgezegde.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

Boekentips

Mireille Geus: Madame Jeanette

Leonora is negen wanneer haar moeder overlijdt. Haar vader is niet in staat het gezin bij elkaar te houden en brengt Leonora naar haar tante. Ze heeft geen idee waar haar broers en zus zijn. Als ze naar de middelbare school gaat, verhuist ze terug naar haar vader in Amsterdam; weer is ze zonder broers en zus. Jaren later verlaat haar vriend Leonora. Hij mist een ‘thuisgevoel’ bij haar. Om de naderende feestdagen niet alleen te zijn, geeft Leonora zich op voor een Surinaamse kookcursus die afgesloten wordt met een diner op Eerste Kerstdag. Tijdens het koken komen weggedrukte herinneringen naar boven. Weten waar ze vandaan komt, helpt haar beslissen waar ze naartoe wil.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 270 blz. € 20,-, e-book €9,99

 Lykele Muus: We doen wat we kunnen

Twee bevriende gezinnen met elk een dochter delen een vakantiehuisje aan zee. Na een tragisch voorval kantelen de verhoudingen volledig. De borrel rond het kampvuur verandert in een schaakspel op glad ijs. Wat gebeurt er als je moet kiezen tussen vechten en verliezen, of alles opgeven en opnieuw beginnen?

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 272 blz. €20,-, e-book €11,99

Bert Wagendorp: Ferrara

Vervolg op de bestseller Ventoux. Vijf jaar zijn de vrienden Bart, Joost, David en André vijftigers. Ze zijn in Ferrara, de fietsstad in het noorden van Italië, waar de renaissance nog altijd voelbaar is. Daar gaan de vier op zoek naar nieuw perspectief in hun leven. Maar ongecompliceerd wil het bestaan in Ferrara niet worden. Barts dochter Anna neemt een besluit waar hij niet blij van wordt, een padellone in de Po-delta is meer dan zomaar een oude vishut en onsterfelijkheid blijkt een illusie. Een roman over loyaliteit, het noodlot, humor als reddingsboei en de onverbrekelijke band tussen vader en dochter.

Uitgeverij Pluim 256 blz. €22,50, e-book € 14,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Bloedwonder van Barry Smit.