Het wolkenpaviljoen, Wandellust, Japan in honderd kleine stukjes, Niemand zoals hij

Na het stranden van zijn huwelijk keert een architect terug naar Japan naar de tempels en tuinen die hem als jonge architect hebben gevormd.

Het boek

Na het stranden van zijn huwelijk keert een architect terug naar Japan naar de tempels en tuinen die hem als jonge architect hebben gevormd. Tegen de achtergrond van de Japanse cultuur reflecteert op hoe het landschap van zijn jeugd van invloed is geweest op de loop van zijn leven.

De schrijver

Jannie Regnerus (Oudebildtzijl, 1971) is beeldend kunstenaar en schrijver van reisverhalen en romans.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Wat is het verschil tussen een huis en een thuis? Van een architect mag je een heldere definitie verwachten, twee woorden met maar één letter verschil.’ (Het wolkenpaviljoen, p. 45)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Het wolkenpaviljoen

Boekentips

Twan Huys: Wandellust

Journalist en schrijver Twan Huys is een gepassioneerd wandelaar. Van jongs af aan ging hij met zijn ouders op pad in Zuid-Limburg. Hij vindt rust tijdens lange tochten, met zijn ouders – beiden ver in de tachtig –, of met vrienden en bekenden als Herman Finkers, Jane Goodall, prinses Irene en Geert Mak. Wandelen is uitgegroeid tot een nationale hobby. Het is inspirerend, louterend en soms zelfs helend. Zoals Hippocrates meer dan tweeduizend jaar geleden al zei: ‘Wandelen is het beste medicijn.’ Voor alle miljoenen Nederlandse wandelaars schreef Twan Huys Wandellust. Hij neemt hen mee van het Springendal tot aan Tiengemeten, van de Veluwe tot aan de Schoorlse Duinen, van Terschelling naar het Limburgse Gerendal, en nog veel verder.

Prometheus 232 blz. €19,99

Paulien Cornelisse: Japan in honderd kleine stukjes

Paulien Cornelisse houdt al jaren een Japanverzameling bij. Haar collectie bestaat uit dingen die ze weet over Japan. Soms zijn het vondsten die ze deed tijdens haar reizen en verblijven in het land, onder meer voor haar VPRO-serie Tokidoki. Soms zijn het opmerkelijke feitjes, en ook veel observaties over de Japanse taal. Een boek voor reizigers, thuisblijvers, taalliefhebbers en andere nieuwsgierigen, om te ervaren hoe het voelt om te houden van een land dat nooit van jou zal zijn.

Uitgeverij Cornelisse 224 blz. €18,99

Lucia van den Brink: Niemand zoals hij

Renke heeft haar opa Pieter al een tijd niet gezien als ze opeens pakketjes van hem ontvangt, met kraanvogels van origami en dagboekfragmenten. Pieter is naar Japan vertrokken nadat hij te horen kreeg dat hij lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte ALS. Waar Renke alle tijd van de wereld heeft, weet Pieter dat zijn dagen geteld zijn. Hij probeert er het beste van te maken en wil karatetraining volgen bij zijn vriend Yamada. Doordat hij langzaamaan afscheid moet nemen, krijgt de schaduwzijde van zijn persoonlijkheid soms de overhand. Op die momenten schrijft hij in zijn dagboek. Als Renke haar baan verliest, reist ze hem achterna in een ultieme poging hem echt te leren kennen. In Nederland was ze voortdurend bezig haar leven te delen op haar blog en via sociale media, tijdens haar reis komt ze erachter dat niet alles te delen valt.

Uitgeverij Ambo|Anthos 240 blz. €20,99, e-book €9,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Plantage Wildlust van Tessa Leuwsha.