Hoogachtend, Eliza Peabody, Sloop, Drie, Suriname, ik ben

Een bemoeizuchtige ex-diplomatenvrouw lijkt de grip op de werkelijkheid te verliezen, terwijl ze brieven aan een verdwenen buurvrouw schrijft.

Het boek

De ex-diplomatenvrouw lijkt de grip op de werkelijkheid te verliezen, terwijl ze stug openhartige brieven aan een verdwenen buurvrouw schrijft.

De schrijver

Jane Gardam (Yorkshire, 1928) schrijft kinderboeken, verhalen en romans. The queen of the tambourine (Hoogachtend, Eliza Peabody) werd in 1991 bekroond.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

God zag op ons neer en misschien voor het eerst zag ik het lijden in Zijn stilte. De kleinheid in onze gebeden. (p. 199)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Hoogachtend, Eliza Peabody

Boekentips

Anna Enquist: Sloop

Componiste Alice Augustus, enig kind in een kil gezin, heeft van het Koninklijk Symfonie Orkest de opdracht gekregen tot het vervaardigen van een stuk voor groot orkest ter gelegenheid van het aanstaande jubileum. Ze verkeert op het toppunt van haar kunnen en haar artistieke ambities drijven haar tot misschien wel een magnum opus. Ze wordt beschouwd als een belangrijk componist, maar vrijwel niemand weet dat ze onder pseudoniem haar geld verdient met het schrijven van platvloerse reclamedeuntjes. Wat ook niet helpt: het meezeulen van een moeilijke jeugd en een woelig liefdesverleden. En ondertussen tikt en dwingt de tijd. Alice Augustus is bijna veertig een heeft een knellende kinderwens.

Uitgeverij de Arbeiderspers 304 blz. € 22,50

D.A. Mishani: Drie

Wanneer Orna op een datingsite de wat kleurloze Gil ontmoet ziet zij een kans om over haar recente scheiding heen te komen. Maar spoedig wordt duidelijk dat Gil niet is wie hij voorgeeft te zijn. En dat Orna met haar eigen leugens, zonder het te beseffen, een gruwelijke val zet voor zichzelf waaruit ze niet meer kan ontsnappen. Dat patroon zal zich nog twee keer herhalen met Emilia, een religieuze hulp in de huishouding, en Ella, promovenda en moeder van drie kinderen, voordat het verhaal een wending neemt. Een psychologische thriller die smeult als een veenbrand, tegen de achtergrond van het turbulente Tel Aviv.

Uitgeverij de Arbeiderspers 288 blz. € 21,99

Bea Vianen: Suriname, ik ben

Sita groeit op in het Suriname van de jaren 50, in een gebied waar mango- en guavebomen groeien en de muskieten onophoudelijk gonzen. Ze zou zich het liefst verliezen in de poëzie van de Tachtigers. De stilte in huis beklemt haar en roept vragen bij haar op. Waarom praat niemand over het verleden? Waarom verliet haar grootvader de familie en vertrok hij terug naar India? Haar zoektocht naar antwoorden loopt telkens op niets uit. Als ze vlak na haar examens zwanger wordt van haar buurtgenoot, zit er niets anders op dan met hem in het huwelijk te treden. Het betekent het einde van de toekomst die ze voor ogen had, waarin ze eindelijk vrij zou zijn. Dat stelt haar voor eenzelfde vraag als haar grootvader: kiest ze voor zichzelf, of voor haar familie?

Uitgeverij Cossee 224 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

Over twee weken

Gemmetje Victoria van Yvonne Keuls.