Hoor nu mijn stem, Familiestukken, In extremis

Wat doet het met je wanneer je merkt dat men op jouw plek liever iemand anders ziet?

Boek van de week

Het boek

Wat doet het met je wanneer je merkt dat men op jouw plek liever iemand anders ziet? Gina, zelfverklaard beste radio-interviewer van Nederland, verliest in korte tijd haar baan, haar geliefde en haar waardigheid. Haar leven lang heeft ze geïnformeerd naar de ideeën en de binnenwereld van anderen. Maar hoe staat het met haar eigen innerlijk?

De schrijver

Franca Treur (1979) is schrijver van romans, verhalen, essays en columns. Ze debuteerde met het bekroonde en verfilmde Dorsvloer vol confetti, dat speelt in een bevindelijk gereformeerd milieu.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u op hier.

Citaat

‘Ze vond lezen geen straf. Literatuur lokte met de belofte haar iets terug te kunnen geven dat ze zelf was kwijtgeraakt.’

Boekentips

Familiestukken van Alice Munro

Marja Pruis en Greta le Blansch maakten voor deze verhalenbundel een keuze uit Family furnishings, een bundel met verhalen die tussen 1995 en 2014 verschenen. Alice Munro won de Man Booker International Prize en de Nobelprijs voor literatuur 2013 om haar meesterschap van het korte verhaal. Munro debuteerde in 1968 met haar eerste bundel korte verhalen. Grote lijn in de verhalen van Munro zijn de gewone levens in een kleine plattelandsgemeenschap. Veel verhalen gaan over vrouwen die op een keerpunt in hun leven staan.

Uitgeverij De Geus 398 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

In extremis van Tim Parks

Thomas weet dat er iets is dat hij aan zijn moeder moet vertellen voor ze sterft. Maar zal hij haar op tijd bereiken? En heeft hij de moed om te zeggen wat hij eerder niet kon? Zijn telefoon trilt, zijn hersenen maken overuren, en hij kan zijn aandacht niet houden bij de ernst van wat er staat te gebeuren. Moet hij proberen de familiecrisis van een vriend op te lossen? De scheiding van zijn eigen vrouw heroverwegen? Thomas beweegt zich jachtig door de dagen, maar kan in feite geen stap zetten. Waarom is hij zo volslagen verward en verlamd? In extremis onderzoekt hoezeer onze identiteit haar wortels vindt in onze familiegeschiedenis. Zijn we ooit in staat echt te veranderen?

Uitgeverij De Arbeiderspers 399 blz. € 21,99 (e-book € 9,99) 

De zwembadpas van Theo Thijssen

Theo Thijssen is bekend als auteur van Kees de jongen, De gelukkige klas en Het grijze kind. Zijn Verzameld werk beslaat meer dan 2500 pagina’s. Als onderwijzer publiceerde hij zijn eerste verzen en literaire schetsjes in Baknieuws, een maandblad voor kwekelingen. Zijn enorme betrokkenheid bij goed onderwijs blijkt uit al zijn proza. Speels, licht en humoristisch, toont hij de wereld van de Amsterdamse jeugd, onderwijzers en vele anderen uit de vroege twintigste eeuw. In deze dundrukuitgave komen alle aspecten van zijn schrijverschap aan bod, van columns en herinneringen tot de mooiste verhalen en beroemdste romanfragmenten.

Uitgeverij Van Oorschot 320 blz. € 24,99