Ik ben Hendrik Witbooi, Je had moeten gaan en De eeuw van Dudok

Deze week in de boekenclub het boek van de week 'Ik ben Hendrik Witbooi' van Conny Braam met drie boekentips. Deze week zijn dat 'Je had moeten gaan' van Daniel Kehlman, 'De eeuw van Dudok' van Otto de Kat en 'Juliana. Vorstin in een mannenwereld' van Jolande Withuis.

Boek van de week

Ik ben Hendrik Witbooi van Conny Braam

Het boek

In 1884 begint Hendrik Witbooi met zijn Nama-volk aan een profetische trektocht naar het vruchtbare noorden om de droogte van de Kalahari-woestijn te ontvluchten. Tegelijkertijd zet zo’n honderd kilometer verderop de keizerlijke afgevaardigde dr. Heinrich Göring voet aan land in de nieuwe Duitse kolonie Zuidwest-Afrika – het huidige Namibië. Wat volgt is een strijd op leven en dood tussen de Duitse Schutztruppe en de voor hun onafhankelijkheid vechtende Afrikanen. Tijdens de grote opstand van 1904 weet de tachtigjarige Hendrik Witbooi alle Afrikaanse stammen te verenigen. Hij zal de geschiedenis in gaan als een van de grootste vrijheidsstrijders die Afrika heeft gekend.

De schrijver

Conny Braam (1948) was mede-oprichtster en jarenlang voorzitter van de Anti-Apartheids Beweging Nederland. In 1992 debuteerde ze met Operatie Vula. In 2000 verscheen het eerste deel van de romantrilogie over de familie Abraham in IJmuiden: De woede van Abraham, in 2002 gevolgd door De onweerstaanbare bastaard. Het laatste deel, Het schandaal, verscheen in 2004. In februari 2006 publiceerde Conny Braam Mandela op de koelkast, waarin zij terugkijkt op haar rol als anti-apartheidsstrijder in Zuid-Afrika. In 2007 verscheen de roman De Russische timmerman.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

“Als Hendrik het over oorlog heeft, dan heeft hij het over Afrikaanse oorlogvoering. Hij zal strijd gaan leveren in een waanzinnig uitgestrekte woestijn die hij goed kent en jij niet. Jij zult hem met geen mogelijkheid kunnen vinden, maar hij jou wel.”

Boekentips

Je had moeten gaan: Daniel Kehlman

Een jong echtpaar met kind heeft voor een paar dagen een afgelegen vakantiehuis in de bergen gehuurd, maar ze hebben hun dagelijkse beslommeringen niet helemaal achter zich gelaten. Het kind vertelt warrige verhalen over de kleuterschool, de vrouw typt berichtjes op haar telefoon en de man, een scenarioschrijver, noteert ideeën en scènes in een schrift.

Maar allengs schrijft hij meer en meer over andere zaken: onderlinge spanningen, echtelijke ruzies, en vooral de vreemde dingen die er om hen heen gebeuren. Want er klopt iets niet aan dat huis.

Uitgeverij Querido 96 blz. € 16,99

De eeuw van Dudok: Otto de Kat

Vijf romans van De Kat, Man in de verte, De inscheper, Julia, Bericht uit Berlijn en De langste nacht, vormen een familiesage. Het verhaal begint met een vader en een zoon schaatsend op een Nederlandse rivier en eindigt met de wonderschone herinneringen van een oude vrouw in Rotterdam.

Daartussen leidt De Kat de lezer langs Kaapstad, Berlijn, Bern, Lissabon, Londen en vele andere plekken. De geschiedenis van Europa wordt vermengd met de geschiedenis van één familie.

Uitgeverij Van Oorschot 544 blz. € 24,99

Juliana. Vorstin in een mannenwereld: Jolande Withuis

Nu al veelbesproken biografie van de door velen geliefde vorstin. Juliana (1909-2004) was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Gewoon was ze in elk geval niet. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen.

En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, verzette Juliana zich van jongs af aan tegen de achterstelling van vrouwen. Juliana’s blijvende liefde voor prins Bernhard, die in 1936 als haar bevrijder uit de hemel was gevallen, werd haar achilleshiel. Hij bracht haar bijna ten val.

Uitgeverij De Bezige Bij 752 blz. € 39,99

De Boekenclub is een wekelijkse rubriek waarin we het boek van de week bespreken samen met drie andere boekentips. Ook schrijft Mieke van der Weij elke week een recensie over het boek van de week.