Ik moet u echt iets zeggen, De appelboom, Maak er een feest van

Een verhalenbundel waarin ogenschijnlijk gewone mannen en vrouwen aan het woord komen die reden genoeg hebben om het leven niet altijd als een feest te omarmen.

Het boek

Wat aanvankelijk een doodgewone situatie lijkt mondt uit in de naakte waarheid, soms subtiel onthuld, soms als een mokerslag uitgedeeld. Een vrouw meldt aan de ontbijttafel achteloos en totaal onverwacht dat ze wil scheiden, een andere vrouw neemt wraak op haar bedillerige echtgenoot door de erfenis van zijn moeder een rol te laten spelen, de moeder van een moorddadige zoon doet een verrassend beroep op de rechter. Mensje van Keulen geeft een stem aan personages die niet vaak gehoord worden.

De schrijver

Mensje van Keulen (Den Haag, 1946) schrijft verhalen en romans. Ze debuteerde in 1976 met Bleekers zomer, inmiddels een klassieker.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ze zou iets kunnen zeggen over de giftige kleur van de jam, maar zegt: ‘Ik wil scheiden.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Ik moet u echt iets zeggen

Boekentips

Christian Berkel: De appelboom

Berlijn 1932: Sala en Otto zijn tieners als ze verliefd worden. Hij behoort tot de arbeidersklasse, zij komt uit een intellectuele Joodse familie. In 1938 ontvlucht Sala haar geboorteland en kan ze terecht bij haar tante in Parijs totdat de Duitsers binnenvallen. Terwijl Otto het leger in moet om mee te vechten, wordt Sala gevangengezet in Gurs, een kamp in de Pyreneeën. Pas in 1950 keert Otto huiswaarts, naar een verwoest Berlijn. Sala vertrekt na de oorlog naar Buenos Aires, in de hoop daar een nieuw leven op te bouwen. Lange tijd zien de twee elkaar niet, maar als Sala Otto’s naam in het telefoonboek vindt, weet ze dat ze hem nooit vergeten is.

Uitgeverij A.W Bruna Uitgevers 360 blz. €19,99, e-book €11,99

Nicole Flattery: Maak er een feest van

Korte verhalen over verschillende type mensen en hun opgelegde rol en betekenis in de moderne samenleving. Een jonge vrouw vertelt over haar relatie met een succesvolle komiek. Twee bevriende studenten krijgen beiden een relatie met dezelfde docent. Een onderwijzeres baant zich een weg door een reeks doodlopende relaties. Iedereen is op zoek naar liefde en afleiding terwijl de wereld om hen heen ten onder gaat. Verdriet en komedie wisselen moeiteloos af.

Uitgeverij Brooklyn 224 blz. 19,90

Volgende week

Bespreekt Mieke Hier zijn we van Graham Swift.