In augustus zien we elkaar, Doodsoorzaken, Louis Paul Boon, De enige dochter

Ana reist ieder jaar naar het graf van haar moeder. Tijdens een van deze reizen ontdekt ze de mogelijkheid om één avond per jaar een ander mens te zijn.

Het boek

Ana Magdalena Bac is een gelukkig getrouwde vrouw van in de veertig. Ieder jaar op 16 augustus reist zij naar een eiland in het Caribisch gebied, waar haar moeder begraven ligt. Tijdens een van deze reizen begint ze een affaire en die ervaring heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op haar. Vanaf dat moment hoopt ze ieder jaar dat er iets gebeurt op 16 augustus.

De schrijver

Gabriel García Márquez (Colombia, 1927-2014) maakte zijn literaire debuut in 1955. Hij brak wereldwijd door met Honderd jaar eenzaamheid, dat in 1972 in Nederlandse vertaling uitkwam. In 1982 ontving hij de Nobelprijs voor de literatuur. Van zijn boeken werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Hij overleed in 2014 op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Mexico-Stad.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van In augustus zien we elkaar

Citaat

‘Dit is geen verbijsterende, allesomvattende roman van een Nobelprijswinnaar’

Boekentips

Ingeborg Bachmann: Doodsoorzaken

Cyclus bestaande uit Malina en de twee postuum verschenen onvoltooide romans Het geval Franza en Requiem voor Fanny Goldmann. Malina, de enige voltooide roman van Bachmann, is een bezwering, een bekentenis, een passie, maar bovenal een portret van een onmogelijke liefdesdriehoek. In Het geval Franza reizen een broer en een zus naar Egypte. De reis leidt naar een even tragisch als onafwendbaar einde. In Requiem voor Fanny Goldmann is het voor Fanny, een Weense actrice, onmogelijk om aan haar geschiedenis te ontsnappen. Wanneer ze wordt geportretteerd in een roman, wordt de mogelijkheid van een eigen toekomst afgesneden.

Uitgeverij Koppernik 504 blz. € 33,10

Louis Paul Boon: Het Geuzenboek

Dezebloe historische roman verscheen vier maanden na de dood van Boon. In de tweede helft van de zestiende eeuw werd in de Zuidelijke Nederlanden de eerste massale volksopstand bloedig neergeslagen. Dat debacle werd door de schrijver vooral geïnterpreteerd als een kwalijk voorteken voor de emancipatiestrijd die Vlaanderen in de daaropvolgende eeuwen nog te voeren zou hebben. Met nauwelijks ingehouden woede portretteert Boon Willem de Zwijger als een onbetrouwbare leider en een half mislukte Vader des Vaderlands. De kleine, misleide en nutteloos gestorven geuzen uit de Zuidelijke Nederlanden kregen daarentegen zijn onvoorwaardelijke liefde.

Uitgeverij De Arbeiderspers 840 blz. €34,95

Abraham Yehoshua: De enige dochter

Laatste, postuum verschenen, roman van Yehoshua. Rachele bereidt zich voor op haar bar mitswa en dompelt zich onder in de gebeden en voorschriften van het joodse geloof. Tegelijk wil ze dolgraag met haar klasgenoten meedoen aan het kerstspel op school, met haar in de rol van Maria. Daar is haar vader faliekant op tegen. Dat zijn dochter ‘de moeder van God’ zal spelen gaat volkomen in tegen zijn geloof. Maar niet alleen de overtuiging van haar vader verwart Rachele. Er zijn de avontuurlijke en gruwelijke verhalen van haar grootvader van vaderskant, die zich in de Tweede Wereldoorlog voordeed als priester om aan deportatie te ontkomen.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 176 blz. € 22,99 (e-boek € 13,99)

Volgende week

Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma.