In mijn mand, Vesper, De honderd van Heytze, Lijfrente

De derde bundel van Lieke Marsman behandelt de grootste thema’s: de waarde van het leven en de plek van de dood in een mensenleven.

Het boek

Hoe leef je met een levensbedreigende ziekte? Hoe verandert dat je blik op de wereld, op wat van waarde is, op wat je je herinnert en het verloop van de tijd? En hoe verhoud je je tot de wereld in dergelijke omstandigheden? Trek je je eruit terug, of laat je je juist gelden en houd je die wereld een spiegel voor? Lieke Marsman kiest resoluut voor het laatste. Lieke Marsman is Dichter des Vaderlands 2021-2022.

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘in mijn herinnering ben ik nevel slijt mijn dagen als een moerasmist die overal (op halve dichtheid) is’ ( P. 41)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van In mijn mand

Boekentips

Anne Broeksma: Vesper

In Vesper ontsnapt de dichter uit een omgeving van baksteen, gedreven door een gevoel van gemis. In onderaardse gangen, lawaaiige Nederlandse bossen en verre oerwouden wordt onze relatie met de levende wereld onderzocht. Waar komen wij vandaan? En brengt taal ons daarnaartoe of niet? Het resultaat is een zoektocht in lyriek, waarin boven- en onderwereld, mystiek en wetenschap met elkaar versmelten. Vesper is een avondgebed voor wat zich in schaduwen beweegt.

Uitgeverij Atlas Contact 64 blz. € 19,99

Ingmar Heyzte: De honderd van Heytze

In De honderd van Heytze brengt Ingmar Heytze de favoriete gedichten bijeen uit zijn eigen, rijke oeuvre, voorzien van kleine, persoonlijke essays waarin hij toont niet alleen dichter te zijn, maar ook columnist, denker, lezer en grapjas. Van herinneringen aan een kortstondige loopbaan als management trainee tot anekdotes over memorabele optredens, het schrijven van zijn bekendste gedichten of bijzondere ontmoetingen met andere dichters en zijn lezers.

Uitgeverij Podium 248 blz. €22,50

Vrouwkje Tuinman: Lijfrente

Lijfrente is een direct verslag van het eerste jaar na een verlies. Tuinman schrijft over rouw die bij iedere nieuwe ronde weer totaal anders is. Over wat blijft, nadat iemand gestorven is. En over de pogingen om een overleden geliefde zo veel mogelijk te laten bestaan en tegelijkertijd zelf te blijven voortbestaan. Door te dichten houdt ze hem halsstarrig in beweging. De gedichten zijn net zo kwetsbaar als hun onderwerp.

Uitgeverij Cossee 64 blz. €19,99 (e-book €7,99)

Volgende week

Leest Mieke Klifi van Adriaan van Dis