Jaguarman, Oorlogen & oceanen, De drie rivieren, De moeder van Frankenstein

Raouls vader vertelt dat een van hun voorouders zichzelf kon transformeren in een jaguar.

Het boek

Raouls vader vertelt dat een van hun voorouders zichzelf kon transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.

De schrijver

Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) is een Nederlands auteur, columnist, programmamaker. Hij debuteerde in 2005 met Het leven is verschrikkulluk!

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Jaguarman

Boekentips

Erik Ader: Oorlogen & oceanen

Erik Ader is de zoon van dominee Bastiaan J. Ader, die voor de oorlog naar Jeruzalem fietste, in de oorlog honderden Joden een onderduikadres bezorgde en werkte aan een plan om kamp Westerbork te kraken. Twee weken nadat Erik ter wereld kwam, werd zijn vader gefusilleerd. Hij moest het doen met de legende, maar ook met het gepantserde verdriet van zijn moeder, en met de aanstekelijke onaangepastheid van zijn oudere broer Bas Jan, in wie zich een bijzondere artistieke aanleg openbaarde, die hem uiteindelijk wereldberoemd zou maken, maar ook op een fatale tocht over de Atlantische Oceaan voerde. De Duitse bezetting drukte een stempel op alle leden van het gezin.

Uitgeverij Querido 406 blz. €24,99 (e-book €14,99)

Alfred Birney: De drie rivieren

Drie rivieren spelen een belangrijke rol in het leven van meneer B., die in schitterende vertellingen in dit drieluik stromen. De Lossie in Schotland brengt hem naar voorbije eeuwen, toen de oervader van zijn familie voor bewezen moed tijdens veldslagen een familiewapen en een baronie geschonken kreeg. Zijn Nederlandse familiegeschiedenis in latere tijden krijgt gestalte aan de IJssel bij Deventer, de stad waar zijn overgrootvader vandaan komt. Het derde deel is een roadshow naar de Brantas, de langste rivier van Oost-Java, die de koloniale geschiedenis van Nederland in Indonesië weerspiegelt.

Uitgeverij De Geus 320 blz. €22,50 (e-book €16,99)

Almenuda Grandes: De moeder van Frankenstein

Psychiater Germán Velázquez Martín keert na vijftien jaar ballingschap in Zwitserland in 1954 terug naar het verscheurde Spanje om in de inrichting voor vrouwen in Ciempozuelos te werken. Daar ontmoet hij patiënte Aurora Rodríguez Carballeira, die haar eigen dochter vermoord heeft. Niemand in de instelling geeft om Aurora, behalve María Castejón, een jonge hulpverpleegkundige die haar elke dag voorleest. De drie verhalen van Germán, Aurora en María vormen samen een ijzingwekkend beeld van de jaren 50 in Spanje. Germán en María dromen beide van een ander leven, maar worden geconfronteerd met de wrede dictatuur en het nationaal katholicisme van hun land, dat elke zonde als een misdaad beschouwt.

Uitgeverij Signatuur 688 blz. €29,99 (e-book €15,99)

Volgende week

Leest Mieke Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld.