Kes, Vaste grond, Kleine brandjes overal

Billy Casper richt een torenvalk af, die hem een uitvlucht biedt uit zijn vreugdeloze leven – totdat het op brute wijze misgaat.

Boek van de week

Het boek

Billy is een kansarme jongen van vijftien, die opgroeit in Yorkshire, een mijnstreek in het noorden van Engeland. Zijn oudere broer Jud, met wie hij in één bed slaapt, werkt in de mijn. Zijn vader is weggelopen en zijn moeder is liefdeloos, egoïstisch en promiscue. Op school wordt hij gepest. Ja, Ciske de Rat is er niets bij. Er zijn trouwens opvallend veel overeenkomsten: afwezige vader, lijfstraffen op school, en één meester die hem wél ziet staan.

Billy ontvlucht zijn gewelddadige thuis en zwerft veel in de bossen. In de natuur komt hij tot rust. Hij steelt een jonge torenvalk uit het nest en met behulp van een gejat handboek voor valkeniers lukt het hem om Kes, zoals hij de valk noemt, af te richten. Het lukt hem met eindeloos veel geduld de valk zover te krijgen dat hij uit zijn hand eet en zonder lijn bij hem terugkeert.  Eindelijk iets wat hij wel kan, en waar hij die nare buitenwereld niet bij nodig heeft. Hij zorgt zelf voor voedsel door mussen te schieten met een buks.

De schrijver

Barry Hines (Engeland, 1939 – 2016) was een Britse schrijver en scenarist. Hij begon met schrijven toen hij gymleraar was. Kes is verfilmd door Ken Loach.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘‘Er is altijd wel iemand die roet in het eten gooit. Er is altijd wel iemand die dwarsligt, die weigert zich voor wat danook te interesseren, iemand zoals jij, Casper.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Kes

Boekentips

Paulette Jiles: Vaste grond

De veteraan Kapitein Jefferson Kidd reist rond als krantenvoorlezer. Op een dag krijgt hij het verzoek om een tienjarig weesmeisje, dat gekidnapt werd en vier jaar lang bij een indianenstam woonde, terug te brengen naar haar familie. Kidd vertrekt met het verwilderde kind naar het zuiden van Texas: een zware tocht van bijna zevenhonderd kilometer, dwars door een ruig en door geweld geteisterd gebied. Gaandeweg groeit het vertrouwen tussen de oude man en het meisje – een band die voor beiden het verschil tussen leven en dood zal uitmaken. Een historische roman over vrijheid, verantwoordelijkheid en verzoening, en over de vraag wat dat nu eigenlijk is, ‘beschaving’.

Uitgeverij Mozaïek 224 blz. € 19,99 (e-book € 9,99)

Celeste Ng: Kleine brandjes overal

In Shaker Heights is alles minutieus gepland. Van de lay-out van de straten tot de kleur van de huizen en de succesvolle levens van de bewoners. Niemand belichaamt deze principes beter dan Elena Richardson. Totdat Mia Warren, kunstenaar en alleenstaande moeder, en haar puberdochter Pearl niet alleen een huis van de Richardsons huren, maar ook een belangrijk onderdeel van de familie worden. Wanneer vrienden van de Richardsons in een lastige voogdijzaak belanden, komen Mia en Elena lijnrecht tegenover elkaar te staan. Elena vertrouwt Mia en haar motieven niet en is vastberaden om de geheimen uit Mia’s verleden op te rakelen.

Uitgeverij Signatuur 352 blz. € 20,99 (e-book € 14,99) 

Yves Petry: De geesten

Na de pijnlijke breuk met zijn vriendin Kristien vertrekt derdewereldarts Mark Oostermans naar kamp Bilonga, een vluchtelingenkamp in het binnenland van West-Afrika. De burgeroorlog lijkt het kamp niet te bereiken, tot op een dag een troep soldaten opduikt met allesbehalve vriendelijke bedoelingen. Maar dat schijnt Jeroen Ullings, het excentrieke hoofd van het medische team, weinig angst in te boezemen – ongezond weinig angst zelfs.

Uitgeverij Das Mag 312 blz. € 23,99 (e-book € 9,–)

Volgende week

Bespreekt Mieke Moord op de moestuin van Nicolien Mizee.