Klara en de Zon, Kastanjehove, Door jouw ogen, Een relaas van vriendschap en liefde

Klara, een zogenaamde Kunstmatige Vriendin, heeft een uitstekend waarnemingsvermogen.

Het boek

Klara, is de zogenaamde Kunstmatige Vriendin (KV) van de ziekelijke Josie. Langzaam ontdekt ze wat haar rol in het gezin precies moet gaan inhouden.

De schrijver

Kazuo Ishiguro (Nagasaki, 1954) groeide op in Engeland. Hij is een van de meest bekroonde en gelauwerde auteurs uit het Engels taalgebied, zijn werk is in meer dan veertig talen vertaald. Dankzij de eveneens bekroonde en succesvolle verfilmingen van De rest van de dag en Laat me nooit alleen heeft hij een groot publiek weten te bereiken en te raken.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat:

‘Haar ogen waren op dezelfde manier gesloten als wanneer zij en Josie zachtjes heen en weer wiegden tijdens een lange omhelzing en ik voelde haar vriendelijkheid door me heen golven.’ (P. 348)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Klara en de Zon.

Boekentips

Tommie Niessen en Loes Wouterson: Kastanjehove

Uitgeverij Ambo Anthos presenteert:
De negentienjarige Thomas is op advies van zijn moeder begonnen aan een opleiding in de zorg. Zijn tweede stage, in een verpleeghuis, is pittig: strakke roosters, vermoeide collega’s, eigenzinnige bewoners en vreemde regeltjes. Langzaam krijgt Thomas grip op zijn werk. Een verbouwing leidt tot onrust en onzekerheid door meningsverschillen tussen collega’s, de bewoners en de directie. Eindelijk heeft hij iets gevonden wat bij hem past en dat voelt goed. Met hulp van bewoners borrelt er een strijdplan op. Kan hij dit ook ten uitvoer brengen? Kastanjehove is een humoristische roman, gebaseerd op de ervaringen van Tommie Niessen en geschreven door Loes Wouterson.

224 blz. €19,99, luisterboek €13,99 e-book €10,99

Peter Høeg: Door jouw ogen

Na de zelfmoordpoging van zijn vriend Simon bezoekt Peter een kliniek in Århus in de hoop dat ze Simon daar kunnen helpen. Het blijkt dat Peter en de directrice, Lisa Skærsgaard, samen op de kleuterschool zaten. Maar na een verkeersongeluk is zij haar geheugen verloren. In de kliniek doet ze onderzoek naar contact tussen mensen en ontwikkelde daarvoor een revolutionaire vorm van hersenscanning. Samen herbeleven ze hoe ze als kind al wegen vonden om het bewustzijn binnen te treden. Een onderneming die Lisa op grotere en veel riskantere schaal voortzet. Een roman over vriendschap en liefde – en wat het betekent om onszelf en elkaar daadwerkelijk te leren kennen.

Uitgeverij J.M. Meulenhoff 304 blz. €22,99 (e-book € 13,99)

Eric Schneider: Een relaas van vriendschap en liefde

Een jonge vrouw trouwt uit medelijden met haar buurjongen. Die wordt lid van de NSB en ontsnapt zo zijn streng gereformeerde familie. Na een wraakactie van het verzet is hij voortaan aan een rolstoel gekluisterd. Wanneer, vraagt de vrouw, vervaagt de liefde in het leven tot een schemerige herinnering, en wat doet dat met je? Tijdens een stormnacht komt ze tot onverwachte conclusies. Rüdiger, in de oorlog naar Canada ontsnapt, hoort van zijn vriend Ben, voormalig onderduiker, dat hij nét te laat is: Rüdigers moeder, een fanatiek bewonderaar van Hitler, is overleden. Of, in Bens woorden: ‘het oude monster is gecrepeerd’. Hoe ga je om met zo’n opmerking, welke nachtmerries worden onoverkomelijke struikelblokken voor een vriendschap?

Uitgeverij Cossee 192 blz. €19,99 (e-book €9,99)

Volgende week

Leest Mieke Vroeger schreef ik van Maarten Biesheuvel.