Kreupelhout, De weg naar huis, Een stralende toekomst, Alles lijkt zoals het was

Deze roman schetst met een zachte melancholie en veel liefde voor de taal hoe je een verlies kunt verwerken.

Het boek

Een weduwe reist alleen door het winterlandschap van Italië. Door het landschap, de natuur, de kleuren, het licht, wordt duidelijk hoe diep haar rouw is. Deze roman schetst met een zachte melancholie en veel liefde voor de taal hoe je een verlies kunt verwerken. Door de wereld rondom haar te benoemen, hervindt ze haar eigen plek.

De schrijver

Esther Kinsky (Engelskirchen, 1956) is dichter, essayist, romancier en literair vertaler. Voor Kreupelhout ontving ze in 2018 de Preis der Leipziger Buchmesse, een van de grootste literaire prijzen in Duitsland.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Overlijdensberichten zijn scharen of scherpe messen die de film van het leven doorknippen of doorsnijden. Wat snijdt er gladder, een schaar of een mes? P. 127’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Kreupelhout

Boekentips

Katie Arnold: De weg naar huis

Na het plotselinge verlies van haar vader ontdekt Katie Arnold dat het hardlopen haar helpt met het verwerken van het verdriet en de pijn. Ze komt erachter dat veel van wat ze dacht over hem te weten, niet klopt. Wat volgt is een inspirerende ontdekkingsreis over de helende kracht van het hardlopen en de hervonden betekenis van het leven als je een dierbare bent kwijtgeraakt. De weg naar huis is een boek voor hardlopers, maar ook voor vrouwen die jongleren met werk, gezin en hun eigen behoeftes. Voor hen die een echtscheiding hebben meegemaakt, de dood van een geliefde hebben moeten verwerken, die weten wat het is om met angst te leven.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 432 blz. €22,99, e-book €12,99

Rebecca Makkai: Een stralende toekomst

Chicago, 1985. Yale werkt bij een museum en staat op het punt om een bijzondere collectie binnen te halen. Terwijl zijn carrière een hoge vlucht neemt, woekert de aidsepidemie. Na de begrafenis van zijn goede vriend Nico wordt Yales vriendenkring snel kleiner, totdat hij alleen Fiona, Nico’s jongere zus, over heeft. Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter, die haar niet meer wil spreken. Daar logeert ze bij een vriend, die fotograaf was in Chicago in de jaren 80 en wordt zo opnieuw geconfronteerd met de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven. De verhalen van Yale en Fiona komen op verrassende en ontroerende wijze samen in een onvergetelijk slot.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 480 blz. €24,99, e-book €13,99

Frits Spits: Alles lijkt zoals het was

Na het overlijden van zijn vrouw Greetje krijgt muziek een andere rol voor van radiomaker en televisiepresentator Frits Spits. Had hij altijd al oor voor de teksten en de taal in liedjes, nu begint hij ze meer en meer te koppelen aan gebeurtenissen en herinneringen uit zijn leven. De autobiografische verhalen brengen een ode brengen aan het leven en de liefde.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 160 blz. €24,99 incl. cd

Volgende week

Bespreekt Mieke De man in de rode mantel van Julian Barnes.