Last, De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira, Onder de parimariboom, Gentleman in slavernij

Een jonge Surinaamse vrouw doet, in navolging van haar vader, onderzoek naar Joodse plantagehouders in Suriname, speurend naar haar eigen roots, haar last.

Het boek

Lot groeit op in het Suriname van de late jaren 50. In navolging van haar vader raakt ze in de ban van de zeventiende-eeuwse Jodensavanne, waar door relaties tussen de Sefardische plantagehouders en hun uit Afrika afkomstige tot slaaf gemaakten een bijzondere bevolkingsgroep ontstond: de zogenaamde ‘Negerjoden’. Lot keert als volwassene terug om het onderzoek van haar inmiddels overleden vader naar het begin van het Surinaamse Jodendom voort te zetten. In de persoon van Erwin Nassy, de laatste rasechte Sefard in Paramaribo, stuit ze juist op het einde ervan.

De schrijver

Ellen Ombre (Paramaribo, 1948) kwam in 1961 naar Nederland en werkte als medisch-maatschappelijk medewerkster bij een Amsterdamse huisartsenpraktijk. In 1992 maakte zij haar schrijversdebuut met de bundel Maalstroom.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier.

Citaat

‘Kon ik me maar bij de Joden aansluiten, één met hen worden, schoot het devoot door mijn hoofd.’ (P. 61)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Last

Boekentips

Jaap Cohen: De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira

Onder het naziregime bepaalde afkomst het verschil tussen leven en dood. Daarom begonnen Portugese Joden in Nederland een grootschalige operatie om te bewijzen dat zij niet tot het Joodse, maar tot het mediterrane ‘ras’ behoorden. Hun voorouders hadden zich eeuwen terug, op het Iberisch Schiereiland, met christenen vermengd. Jaap Cohen onderzocht deze ‘Aktie Portugesia’ aan de hand van de Portugees-Joodse schrijver, stenograaf en psycholoog Eli d’Oliveira, die met zijn uitgebreide stamboom vrijstelling van deportatie naar de concentratiekampen probeerde te verkrijgen. Waren zijn voorouders écht zo beschaafd als hij tijdens de oorlog beweerde? Een familiegeschiedenis, die nieuw licht werpt op ruim drie eeuwen Portugees-Joods leven in Nederland.

Uitgeverij Querido 726 blz. € 12,50

Johan Fretz: Onder de parimariboom

Al van jongs af aan wordt Johannes Fretz gevraagd waar hij vandaan komt, waar hij écht vandaan komt. Maar pas wanneer hij wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo en hij samen met zijn moeder naar haar geboortegrond vliegt, vraagt hij zich dat zelf voor het eerst af. Suriname roept meer herkenning in hem op dan hij voor mogelijk had gehouden en het is tijd om de demonen van zijn familie voor eens en altijd te begraven. Een ontwapenend en ontroerend verhaal over een moeder, een zoon en een moederland.

Uitgeverij Lebowski 272 blz. € 12,50 (e-book € 9,99, luisterboek 12,99)

Janny de Heer: Gentleman in slavernij

Een jongeman uit een welgestelde Duitse familie, Johann Dieterich Horst, zoekt in 1827 zijn geluk in Suriname. Als hij zeker weet dat hij in Suriname wil blijven, koopt hij zelf plantages. In een maatschappij waar slavernij een gegeven is zou hij de slaven het liefst willen behandelen zoals hij vroeger thuis op het landgoed van zijn vader geleerd heeft met het personeel om te gaan. Vanaf het begin voelt hij zich vooral betrokken bij het lot van Candasie en haar kinderen. Horst leeft in twee werelden. De sympathie en vriendschap die hij voor Candasie voelt, mondt op een avond uit in meer. Een meeslepende geschiedenis over het koloniale Suriname in de negentiende eeuw, een tijd van grote veranderingen in de verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen.

Uitgeverij in de Knipscheer 336 blz. € 19,50

Volgende week

Maak het mooi, de nieuwe roman van Thomas Verbogt.