Lessen, Cinemascope, Het laatste voorjaar, In de schaduw van de eik

Als zijn vrouw plotsklaps verdwijnt, gaat een man niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan.

Het boek

Als de wereld nog steeds te kampen heeft met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en het IJzeren Gordijn een feit is, wordt de 11-jarige Roland door zijn ouders ondergebracht op een Engelse kostschool. Ver weg van waar hij zijn idyllische jeugd doorbracht, trekt hij de aandacht van zijn pianolerares, Miriam Cornell. Jaren later, als zijn vrouw Alissa plotsklaps verdwenen is en hij met hun vier maanden oude zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Gemiste kansen, verloren liefdes, muziek, vrienden, literatuur, seks en politiek, álles komt voorbij.

De schrijver

Ian McEwan (Aldershot, 1948) is een Britse schrijver. In zijn jeugd woonde hij in Singapore, Duitsland en Libië. Hij debuteerde in 1975 met de verhalenbundel De laatste dag van de zomer. Zijn romandebuut maakte hij met De cementen tuin (1978). Hij geldt als een van de belangrijkste levende Britse romanciers.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘De wereld zou doordraaien, hij zou niet verdampen. Hij zou er niets voor hebben hoeven doen.’ (p. 177)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Lessen

Boekentips

Gerrit Brand: Cinemascope

Henry Maartens werkt in Sanary-sur-Mer aan een script voor de verfilming van Een heel nieuw leven, de roman van Gerrit Brand uit 2011. Wat Henry niet weet is dat George al jaren een relatie heeft met Charlotte, zijn vroegere vriendin – en zo komt het tot een verrassend weerzien tussen Henry en Charlotte. Die onverwachte ontmoeting, met alle herinneringen die erbij horen, kan niet anders dan tot complicaties en een morele zoektocht leiden.

Uitgevrij Nobelman 276 blz. € 24,95

Minke Douwesz: Het laatste voorjaar

Verlies en verandering kenmerken het leven. Ese Jelles, lerares Duits, 53 jaar oud, zegt van de ene dag op de andere haar baan op en stapt op de fiets, weg van huis, met een hoofd vol malende gedachten. Onderwijsvernieuwing en de dood van haar geliefde Martie zijn de duidelijke aanleidingen voor deze plotselinge stap. Maar er speelt meer. Afwisselend op fietspaden door Duitsland en Polen – richting het huis van Eses grote held Anton Tsjechov, in Jalta op de Krim – en in haar hoofd en haar verleden, wordt duidelijk waarom ze het besluit tot de reis nam. En waar dat toe leidt.

Uitgeverij Van Oorschot 333 blz. € 23,50 (e-book € 12,50)

Stefan Popa: In de schaduw van de eik

Als de beroemde en bekroonde televisiekok Alex Petrescu opmerkelijk nieuws krijgt van zijn vriendin, ontvlucht hij Nederland. Hij koopt een paleis in het land van zijn moeder – of nou ja, een ruïne tussen de verdwijnende bossen. Op het domein staat nog maar één oereik overeind. Een boom met een verhaal. Alex probeert het landhuis, zichzelf en bovenal het bedreigde woud te behoeden voor de ondergang. Niet iedereen is blij met Alex’ ommekeer. Als iemand hem het geheime staatsdossier van zijn moeder toeschuift, kantelt zijn wereld opnieuw. Waarom ontvluchtte ze communistisch Oost-Europa? En belangrijker nog: hoe is haar dat in hemelsnaam gelukt? Terwijl Alex de donkere waarheid over zijn verleden achterhaalt, doorgrondt hij de toekomst.

Uitgeverij Harper Collins 320 blz. € 23,99 (e-book € 14,99)

Volgende week

Tanners erf van Lukas Maisel.