Lichter dan ik, Achterland, Hemel tussen de braamstruiken, Een losse draad

Een jonge Javaanse vrouw moet alles opgeven voor haar kinderen, die door hun gemengd bloed meer status hebben dan zijzelf.

Het boek

Een jonge Javaanse vrouw moet alles opgeven voor haar kinderen, die door hun gemengd bloed meer status hebben dan zijzelf. Een blik op de Nederlandse overheersing, en de gevolgen daarvan, gezien door haar ogen.

De schrijver

Dido Michielsen (Amersfoort, 1957) is journaliste en schrijver. Lichter dan ik is haar romandebuut.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Als ze bij dat andere gezin woonden, konik werken en zelf overleven, vrij van de voortdurende angst dat mijn kinderen iets zou overkomen.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Lichter dan ik

Boekentips

Tracy Chevalier: Een losse draad

Engeland, 1932. Violet Speedwell verloor zowel haar broer als haar verloofde en wordt door de maatschappij gezien als een ‘overtollige’ vrouw, gedoemd haar leven te slijten als oude vrijster. Vastbesloten om haar verstikkende moeder te ontvluchten en haar eigen plek te vinden, verhuist ze naar Winchester. Daar sluit ze zich aan bij de borduursters, een groep uiteenlopende vrouwen die de knielkussens voor de kathedraal maken. Al snel raken hun levens vervlochten en delen ze elkaars geheimen. Wanneer het ondenkbare dreigt te gebeuren en een nieuwe Wereldoorlog op uitbreken staat, blijkt Violets nieuwverworven onafhankelijkheid niet vanzelfsprekend. Een tijdloos verhaal over vriendschap en liefde en over een vrouw die haar eigen weg wil gaan.

Uitgeverij Orlando 334 blz. €21,50, e-book €14,99

Nataša Kramberger: Hemel tussen de braamstruiken

De Sloveense Jana verhuist voor haar studie naar Amsterdam en neemt een bijbaantje als babysitter bij een Chinees-Nederlands gezin. Regelmatig vertelt ze verhalen over het Sloveense platteland in de jaren negentig, waarin het land net onafhankelijk was. Ook de oude Italiaanse visser Bepi heeft veel verhalen, in zijn geval over de ontmoetingen op zijn reizen over de wereld. Als Jana en Bepi elkaar in Amsterdam ontmoeten gebeurt er iets bijzonders.

Uitgeverij De Geus 288 blz. €22,49, e-book €10,99

Téa Obreht: Achterland

1893. Nora is een standvastige vrouw die op de terugkeer van de mannen in haar leven wacht: haar echtgenoot, die op zoek is gegaan naar water voor het opdrogende huishouden, en haar zoons, die zijn verdwenen na een fikse ruzie. Nora zit ongeduldig haar tijd uit met haar jongste zoon, die ervan overtuigd is dat er een mysterieus dier rond hun huis sluipt. Lurie is vogelvrij verklaard en wordt achtervolgd door geesten uit het verleden. Hij ziet verdwaalde zielen die iets van hem willen en de enige manier om dat te ontlopen is een expeditie door het Westen. In het wetteloze, droge en ruige achterland van Arizona kruisen deze twee levens elkaar.

Uitgeverij Signatuur 473 blz. €24,99, e-book €7,99

Volgende week

Bespreekt Mieke Bakhita van Veronique Olmi