Lincoln in de bardo, Polderkoorts en Wills kracht

Abraham Lincoln bezoekt de crypte waarin zijn zoon is bijgezet. Zijn bezoek veroorzaakt opwinding bij de rondwarende zielen op de begraafplaats.

Boek van de week

Het boek

In februari 1862, twee dagen na zijn dood, wordt de elfjarige Willie Lincoln bijgezet op een begraafplaats in Washington. Die nacht bezoekt zijn rouwende vader, president Abraham Lincoln, de marmeren crypte. Nog een laatste keer wil hij tijd doorbrengen bij het lichaam van zijn zoon. Op dezelfde begraafplaats waren ook talloze geesten rond, mensen van allerlei allooi, die één ding gemeen hebben: ze kunnen nog geen afscheid nemen van het ondermaanse. Lincolns bezoek veroorzaakt grote opwinding. Misschien biedt hij een weg terug naar het leven?

De schrijver

George Saunders debuteerde in 1992 in The New York Times. Hij schrijft korte verhalen, kinderboeken, novellen en scenario’s. Voor zijn romandebuut Lincoln in de bardo kreeg hij de Man Booker Prize 2017.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier. 

Citaat

‘O, wat was het daar heerlijk, zei hij bedroefd. ‘Zo heerlijk. Maar we kunnen niet terug. Naar hoe we waren. Het enige wat we kunnen doen is wat we móéten doen.’

Recensie

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Lincoln in de bardo van George Saunders.

Boekentips

Polderkoorts – Hoe de Zuiderzee verdween van Emiel Hakkenes

Cornelis Lely was al decennialang voorstander van de aanleg van een afsluitdijk. De ramp van januari 1916 snoerde zijn tegenstanders de mond. Een hevige storm zette grote delen van het noorden onder water. Vanaf dat moment vonden Lely en zijn ingenieurs niemand meer op hun weg. Maar in Harderwijk besloot een ongeschoolde ondernemer het op te nemen tegen de hoge heren die waren bevangen door de polderkoorts. Eibert den Herder waarschuwde voor de gevolgen van een afsluitdijk voor de Zuiderzee. Wat zou er gebeuren met de visserij? Hoe profijtelijk zouden die polders eigenlijk worden? Hoe veilig zou men daar leven, in dat nieuw te maken land?

Uitgeverij Thomas Rap 415 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

Zwemmen met haaien van Ann Kidd Taylor

Op een zomerdag in 1988 overkomen de twaalfjarige Maeve twee buitengewone dingen: Daniel kust haar en even later valt een haai haar aan. Achttien jaar later is Maeve een gevierd zeebioloog. Niets in het water dat haar angst aanjaagt. Wanneer ze terugkeert naar Florida en de plek waar ze is opgegroeid – een hotel gerund door haar grootmoeder – ontdekt ze dat haar tweelingbroer aan een roman werkt over haar mislukte relatie met Daniel. En dat Daniel, die ze al jaren niet meer heeft gesproken, als kok werkt bij het hotel. Het leven staat op z’n kop: aan Maeve de keus of ze wegvlucht in haar werk of de confrontatie aangaat met haar verleden.

Uitgeverij Ambo|Anthos 303 blz. € 20,– (e-book € 12,99)

Wills kracht van Willem Ritstier

Willem Ritstier en zijn vrouw waren 29 jaar samen en kregen twee kinderen. Will ontdekte een knobbeltje in haar borst en kreeg de diagnose borstkanker. Willem Ritstier tekent het hele proces: de vragen die er komen, de angsten, de behandelingen en het einde. Tijdens de reis van vijf jaar door de medische wereld werd duidelijk dat kanker nog altijd een relatief onbekende ziekte is. Soms leek het of er maar wat werd gegokt en als er iets aansloeg werd dat gezien als een overwinning. Helaas is dat niet altijd het geval. Zo ook niet bij de vrouw van Willem. Getekend in een opvallende stijl waarin niemand een gezicht heeft en die toch ontroering weet op te wekken.

Uitgeverij SubQ 168 blz. € 19,99