Maak het mooi, Alles wat je liefhebt wordt mooi, Hoe mooi wij waren, Alles moet mooi zijn aan de mens

Een roman over het verlangen naar verbinding en over van betekenis zijn, maar vooral over hoe te leven, hoe dat goed te doen, hoe jezelf te begrijpen.

Het boek

De hoofdpersoon in Maak het mooi wil zijn leven goed doen. Daarom begint hij er telkens opnieuw aan. Hij kan niet anders, met nieuwe inzichten en minder illusies, maar met steeds meer herinneringen. Met sommige ervan weet hij zich geen raad, zoals die aan de geliefde, voor wie hij zich zo verantwoordelijk voelde, maar die hij niet kon beschermen.

De schrijver

Thomas Verbogt (1952) debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien schreef hij romans, verhalenbundels en toneelstukken. Hij heeft een dagelijkse column in De Gelderlander. Zijn literaire werk, deels autobiografisch, draait om de thematiek van de herinnering.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Soms is het een karwei jezelf een leven te gunnen, maar je moet het zo nu en dan wel zeggen.’ (p. 174)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Maak het mooi.

Boekentips

Babs Gons: Alles wat je liefhebt wordt mooi

De teksten van Babs Gons in ‘Alles wat je liefhebt wordt mooi’ leven en bewegen: gedichten monden uit in columns, een verhaal leest als een vers, continu vloeien vorm en inhoud in elkaar over. Telkens weer blijkt Gons met haar warme observaties lezers te raken, of ze nu spreekt over de coronacrisis, over de stad, het (stief)ouderschap, over de schoonheid van het woord ‘veerkracht’, over zomerlichamen (of juist niet), over gastvrijheid, harten die breken en/of helen, over bijzondere ontmoetingen, zomaar op straat – het is Gons’ zachte, verbindende blik die zoveel lezers aanspreekt. En dat – wat er ook in de wereld speelt – leest als een geruststelling.

Uitgeverij Atlas Contact 160 blz. € 19,99 (e-book € 12,99)

Imbolo Mbue: Hoe mooi wij waren

Rond het dorp Kosawa aan de kust van West-Afrika boort een Amerikaanse oliemaatschappij zonder toezicht naar olie. Lekkende pijpleidingen verwoesten de akkers en kinderen worden doodziek van de giftige stoffen in het drinkwater. Beloftes om het dorp te beschermen worden nooit waargemaakt, en de lokale overheid zit volledig in de zak van de Amerikanen. Maar dan besluiten de inwoners van Kosawa terug te vechten. Vanuit het perspectief van de dorpelingen vertelt Imbolo Mbue wat er gebeurt als een gemeenschap in opstand komt tegen de rücksichtslose uitbuiting door hebzuchtige multinationals. Een aangrijpende roman waarin optimisme en wanhoop op weergaloze wijze samenkomen.

Uitgeverij De Bezige Bij 464blz. € 26,99 (e-book € 5,99)

Sasha Marianna Salzmann: Alles moet mooi zijn aan de mens

‘Wat zien ze als ze met hun Sovjet-ogen door de gordijnen naar de binnenplaatsen en straten van een Oost-Duitse stad kijken?’ vraagt Nina als ze denkt aan haar moeder Tatjana en haar vriendin Lena, die halverwege de jaren 90 Oekraïne verlieten, in Jena strandden en daar opnieuw begonnen. Lena’s dochter Edi vraagt er al lang niet meer naar, ze wil niets met haar afkomst te maken hebben. Sasha Marianna Salzmann vertelt over tijden van omwenteling, van de ‘vleesmolentijd’ van de perestrojka tot het huidige Duitsland; hoe systemen desintegreren en mensen worden meegesleurd in de maalstroom van gebeurtenissen. Salzmann volgt vier levens en traceert vol empathie en met grote intensiteit de onverbrekelijke verstrengeling van generaties, door tijd en ruimte heen.

Meridiaan Uitgevers 374 blz. € 24,99 (e-book € 14,99)

Volgende week

Het Japanse cultboek Kitchen van Banana Yashimoto