Machines zoals ik, Trocadéro, Mannen in mijn situatie

Dystopisch verhaal gesitueerd in een alternatief Londen in de jaren 80. De Falklandoorlog is verloren.

Boek van de week

Het boek

Thatcher is aan de macht en Alan Turing bereikt een beslissende doorbraak in de kunstmatige  intelligentie. Charlie Friend is verliefd op Miranda, een studente die een geheim met zich meedraagt. Ze raken verwikkeld in een driehoeksrelatie met de androïde Adam, wiens persoonlijkheid ze samen hebben ontworpen. Maar kan een machine de zaken van het hart wel begrijpen? Wat is het dat ons menselijk maakt?

De schrijver

Ian McEwan (Engeland, 1948) groeide op in Singapore en Tripoli. De veelbekroonde auteur en scenarioschrijver debuteerde in 1975 met de verhalenbundel De laatste dag van de zomer. Het werk van McEwan heeft vaak de duistere kant van de mens als onderwerp.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Het heden is het zwakste van de onwaarschijnlijke constructies. Het had anders kunnen. Elk onderdeel ervan, of het geheel, zou anders kunnen zijn.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Machines zoals ik.

Boekentips

John-Alexander Janssen: Trocadéro

Na de belangrijkste sollicitatie van zijn leven neemt Julian Perceval de trein naar Parijs, om een oude belofte in te lossen. Hij is niet op zoek naar vriendschap, maar ontwikkelt toch intensieve banden met zijn buurmeisje en met twee Nederlandse studenten. Het contact met een van hen, tegen de achtergrond van een explosief en woelig Parijs’ decor, neemt echter gaandeweg verontrustende vormen aan. Zodanig zelfs dat alles wat hem lief is op het spel komt te staan en een verlies onvermijdelijk lijkt. Maar, wat betekent redding eigenlijk, als je schade lijdt aan je ziel?

Uitgeverij De Arbeiderspers 270 blz. €19,99 (e-book €11,99)

Per Petterson: Mannen in mijn situatie

Arvid is 38, net gescheiden en de weg kwijt. Hij maakt doelloze tochten in zijn Mazda en schuimt ’s nachts de kroegen van Oslo af, troost zoekend bij steeds weer andere vrouwen. Op zo’n nacht lijkt een nieuw begin mogelijk, maar de volgende ochtend voelt hij zich weer net zo verloren als eerst. Met zijn roekeloze gedrag zet hij de omgang met zijn drie dochters op het spel. Zijn oudste dochter, Vigdis, heeft hem nodig. Is hij in staat haar te helpen? En komt er ooit een eind aan zijn eenzaamheid?

Uitgeverij De Geus 254 blz. €20,99 (e-book €11,99)

Menno van der Veen: Ontweten

Als nieuwsgierig onderzoeker maakt Daav zich druk om Indië, Srebrenica en Shell in Nigeria. Maar misschien maakt hij zich nog wel drukker om Margot, die leeft zonder stil te staan bij verleden en toekomst. Zij becommentarieert alles wat hij schrijft, maar wil niet praten over hun relatie. Daavs pamflet Tegen de schuld levert hem doodsbedreigingen op en kost hem de relatie met zijn moeder. Gelukkig is er Vigée, een raadselachtige, inspirerende vrouw die hem leert te ‘ontweten’, hem leert alles te bevragen, geen enkele context vanzelfsprekend te vinden en zo nieuwe paden te verkennen.

Uitgeverij Van Oorschot 272 blz. €20,-

Volgende week

Bespreekt Mieke De verloren berg van Lieke Kézér.