Meneer Wilder en ik, Het spel meespelen, Niet ik, Het eiland van Arturo

De jonge Calista, van Griekse afkomst, ontmoet in 1977 regisseur Billy Wilder en gaat voor hem tolken op een Grieks eiland.

Het boek

In 1977 gaat Calista op wereldreis. Via de VS komt ze terecht op een Grieks eiland. Ze werkt daar voor regisseur Billy Wilder. Terwijl zij geniet van het avontuur, beseft Wilder dat zijn carrière voorbij is. Wanneer Calista hem volgt naar München, wordt ze deelgenoot van Wilders duistere familiegeschiedenis.

De schrijver

Jonathan Coe (Bromsgrove, 19 augustus 1961) studeerde Engelse taal- en letterkunde. Hij is een Engels schrijver van voornamelijk satirische romans.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat:

‘Mijn rol was, zeg maar, meer die van adviseur en therapeut dan persoonlijk assistent.’ (P. 126)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en twee boekentips geeft. Lees haar recensie van Meneer Wilder en ik

Boekentips

Yolanda Entius: Niet ik

Als jong meisje was Lena ervan overtuigd dat het leven als ze het ouderlijk huis verlaten had, mooier, warmer, beter zou zijn; dat moest haast wel. Maar eenmaal op kamers komt haar nieuwe leven nauwelijks van de grond. Op de Toneelschool blijken acteurs niet leuker of beter mensen zoals zij. Maar dan maakt Dimitri zijn entree. Hij is alles wat zij niet is – flamboyant, onbekommerd, schaamteloos, bourgondisch – en bijna twee keer zo oud als zij. Als een ganzenkuiken wordt ze door hem aangetrokken en raakt verstrikt in een kat-en-muisspel met alsmaar wisselende regels. Wat volgt is een liefde die alle rationaliteit tart, een liefde die zich niet laat ontleden, en waar Lena maar geen kloppend verhaal van kan maken.

Uitgeverij Van Oorschot 237 blz. €20 (e-book €10)

Joan Didion: Het spel meespelen

Beverly Hills, jaren 60. Maria, een actrice met een vastgelopen filmcarrière, is getrouwd met een succesvolle filmproducent, die ze vergezelt naar glamoureuze feestjes in een wereld die vooral om buitenkant draait. Eenzaam rijdt ze in haar auto rond door de stad en de Mojavewoestijn, en bezoekt ze hun autistische dochter Kate, die tot haar verdriet in een instelling woont. Haar bestaan lijkt doelloos, tot het leven een onverwachte wending neemt. In een sobere, dwingende schrijfstijl ontleedt Didion op meedogenloze wijze het leven in Amerika in de late jaren 60, en reflecteert ze op de heersende lusteloosheid van een generatie in een schijnbaar bankroete samenleving.

Uitgeverij De Arbeiderspers 208 blz. €20,-

Elsa Morante: Het eiland van Arturo

In een oude villa op het Italiaanse eiland Procida woont Arturo. Hij gaat niet naar school en brengt zijn dagen door in de wilde, weelderige natuur van het eiland. Zijn vader Gerace is zijn grote voorbeeld: groot, blond, onverschrokken – zoals de helden uit Arturo’s boeken, die geheel hun eigen weg gaan. De grote afwezige in huis is de moeder, die in het kraambed overleed en nu als een heilige wordt vereerd door haar zoon. Er is geen vrouw ter wereld die bij haar in de buurt kan komen. Maar op een dag keert zijn vader terug op het eiland met een jonge vrouw, met wie hij blijkt te zijn getrouwd. Ze is maar twee jaar ouder dan Arturo en staat voor alles wat hij verafschuwt. Langzaam maar zeker wordt de paradijselijke microkosmos waarin Arturo leeft doorgeprikt.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 352 blz. €24,99

Volgende week

Leest Mieke Zuurstofschuld van Toine Heijmans.