Mijn lieve gunsteling, Wacht maar af, Buiten de wereld, Geen deel van de wereld

Een veearts en boerendochter willen ontsnappen aan de leemten van het plattelandsleven in een verhaal over verlies, liefde, eenzaamheid en identiteit.

Het boek

Een veearts en boerendochter willen ontsnappen aan de leemten van het plattelandsleven in een verhaal over verlies, liefde, eenzaamheid en identiteit.

De schrijver

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) is schrijver en dichter. Ze maakte haar romandebuut in 2018 met De avond is ongemak, waarmee ze de International Booker Prize won.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

…je hield van wachten, van eindeloos wachten, dan was datgene wat je ging doen nog niet voorbij en kon je er nog verlangend naar uitkijken…’ (p. 99)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Mijn lieve gunsteling

Boekentips

Loes den Hollander: Wacht maar af

De Crime Compagnie presenteert:
Het leven van Franka Munnike (42) verandert totaal na een hersenbloeding. Ze ontwaakt in een verpleeghuis, vijf weken na een hersenoperatie. Haar moeder is overleden en haar elf jaar jongere man Brent gedraagt zich ineens erg afstandelijk. Steeds meer naasten doen vreemd. Franka is niet meer de vrouw die ze was voor de hersenbloeding en ze voelt zich allesbehalve zichzelf. Maar is alles wel aan haar ziekte toe te schrijven of is er meer aan de hand?

300 blz. €19,95

Karl Ove Knausgård: Buiten de wereld

De 26-jarige Henrik werkt als invalleraar in een afgelegen vissersdorpje aan een fjord in het noorden van Noorwegen. Hij voelt zich sterk geïsoleerd in de besloten gemeenschap. Miriam, een van zijn dertienjarige leerlingen, wordt verliefd op hem, en hij op zijn beurt voelt zich tot haar aangetrokken. Tegen beter weten in onderneemt hij toenaderingspogingen.

 Uitgeverij De Geus 864 blz. €27,50 (e-book €16,99)

Stefanie de Velasco: Geen deel van de wereld

Op een dag wordt de tiener Esther abrupt uit haar leven zoals ze dat kent weggerukt om een nieuw gemeenschapsgebouw op te bouwen in de geboorteplaats van haar vader. Terwijl haar ouders van deur tot deur gaan als jehova’s, mist Esther haar vriendin Sulamith verschrikkelijk. Sulamith begon steeds meer te rebelleren tegen het geloofssysteem waarin ze opgroeiden en verdween vlak voor Esthers verhuizing. Terwijl Esther probeert uit te zoeken wat er met haar gebeurd is, stuit ze op een deel van haar familiegeschiedenis dat tot dan toe voor haar verborgen is gehouden. Een roman over hoe het is op te groeien in een religieuze gemeenschap, gebaseerd op eigen ervaringen.

Uitgeverij Signatuur 432 blz. €23,99 (e-book €13,99)

Volgende week

Volgende week leest Mieke De jaren van Annie Ernaux.