Mijn naam is Selma, Philips-meisje van kamp Vugt, De laatste getuige, Selma

Selma van de Perre sloot zich aan bij het verzet onder de naam Marga.

Het boek

Selma van de Perre sloot zich aan bij het verzet onder de naam Marga. Ze vervalste documenten en koerierde ze door het land. In juli 1944 werd ze verraden en via kamp Vught naar Ravensbrück getransporteerd.

De schrijver

Selma van de Perre (Amsterdam, 1922) emigreerde na de Tweede Wereldoorlog naar Engeland en was journalist de BBC en correspondent voor Avro’s Televizier.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik was doodsbang dat ik weer opgepakt zou worden en dat ze erachter zouden komen wie ik werkelijk was.’ (p. 153).

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Mijn naam is Selma

Boekentips

Sanne van Heist: Philips-meisje van kamp Vught

Gerda Nothmann komt in kamp Vught bij het Philips-Kommando terecht, een selecte groep gevangenen die lange tijd vrijgesteld kan worden van transport. Als de verlegen en onhandige Gerda na een jaar toch wordt gedeporteerd naar Auschwitz blijkt haar identiteit van Philips-meisje haar redding. Voor Telefunken gaat zij weer radiobuizen maken. Na een bijna fatale dodenmars komt ze in Zweden weer op krachten. Zonder overgebleven familie vertrekt Gerda in 1946 naar Amerika.

Uit de brieven die de ouders Nothmann hun dochter tussen 1939 en 1943 schreven, reconstrueert de auteur het trieste lot van Gerda’s in Berlijn achtergebleven familie. Voorts werpt zij nieuw licht op de betekenis van Philips voor de overleving van Gerda en veel van haar lotgenoten.

Atlas Contact 320 blz. €22,99, e-book €9,99

Frank Krake: De laatste getuige

Wim Alosery (1923) ontvlucht de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland en werd na een razzia opgesloten in Kamp Amersfoort. Vandaar gaat hij op transport naar concentratiekamp Neuengamme. Enkele dagen voor de bevrijding komt hij na een dodenmars op de oceaanstomer Cap Arcona. Jachtvliegtuigen van de RAF voeren bombardementen uit op de schepen die in de baai voor anker liggen. De Cap Arcona, wordt vol getroffen. Op 94-jarige leeftijd is Wim de laatste overlevende die dit nog kan navertellen. Daarvoor moet hij na de oorlog eerst afrekenen met zijn kampsyndroom. Hij wordt niet zuur, cynisch en haatdragend, maar omarmt tot op de dag van vandaag vol positivisme het leven, de liefde voor de mens en de vrijheid.

Uitgeverij Achtbaan 391 blz. verschijnt 3 maart 2020

Carolijn Visser: Selma

De joodse Selma Vos groeide op in IJmuiden en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de nazi’s te ontkomen. Tijdens haar studie in Cambridge ontmoette ze Chang Tsao, de man van haar leven. Na de geboorte van hun kinderen Greta en Dop bouwden ze een bestaan op in het China van Mao. Chang was vooraanstaand lid van de Partij en leidde het Psychologisch Instituut, toch bleven Selma en haar kinderen buitenstaanders. Tijdens de Culturele Revolutie werd Chang uit zijn functie gezet en door zijn collega’s aangevallen. Selma, lerares aan de Tweede-talenschool, werd uiteindelijk samen met hem gearresteerd. De Culturele Revolutie betekende de ondergang van het hele gezin.

Uitgeverij Atlas Contact 288 blz. €15, e-book €9,99

Volgende week

Bespreekt Mieke De beste jaren van juffrouw Brodie van Muriel Spark.