Mijn zusje en de zee, De onvoltooide, Het snoephuis, De vrouwen van Beiersdorf

Een alarmerend telefoontje dwingt een vrouw om gehaast te vertrekken uit haar woonplaats Grenoble.

Het boek

Een alarmerend telefoontje dwingt een vrouw om gehaast te vertrekken uit haar woonplaats Grenoble. Ze zal haar jongere zus na jaren weer zien in Italië, haar zus die zo anders is dan zij. Terug in Pescara wordt ze overspoeld door de herinneringen aan hun chaotische relatie.

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt hier

Citaat

‘Ik voelde me er enorm ongemakkelijk onder dat ik haar zus was’ (p.43)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Mijn zusje en de zee

Boekentips

Peter Nijssen: De onvoltooide

Bern komt tijdelijk zonder gezin en werk te zitten. Deze situatie grijpt hij aan om iets te doen wat hij allang wilde: een essay schrijven over onvoltooide kunstwerken. Zijn eenzame dagen bestrijdt hij verder met het maken van lange wandelingen en fietstochten in de omgeving. Op een daarvan ontmoet hij een man die hem zijn even fascinerende als dramatische levensverhaal begint te vertellen. Maar wie is die man eigenlijk?

Uitgeverij De Geus 256 blz. € 21,50 (e-book € 14,99)

Jennifer Egan: Het snoephuis

Het is 2010. De succesvolle, maar rusteloze ondernemer Bix Bouton spreekt een professor van Columbia University, die experimenteert met het menselijk geheugen. Tien jaar later geeft Bix’ nieuwe technologische programma Greep op uw onbewuste toegang tot al je herinneringen, die je bovendien met anderen kunt uitwisselen. Het systeem verleidt velen – hoewel niet iedereen. Egan weeft de verregaande gevolgen van het programma door de levens van verschillende personages, wier paden zich meermaals kruisen. In haar spectaculaire verbeeldingswereld bestaan er ‘ tellers’ die menselijke verlangens opsporen en uitpluizen, en ‘ontduikers’, die het collectief bewustzijn ontduiken omdat ze inzien wat de prijs is van ‘een hapje van het snoephuis’.

Uitgeverij Arbeiderspers 368 blz. € 24,99

Lena Johannson: De vrouwen van Beiersdorf 1: Gertrudes besluit

Hamburg, 1889: als Gerda de succesvolle ondernemer Oscar Troplowitz ziet, is het snel duidelijk dat de twee voor elkaar bestemd zijn. Oscar neemt het laboratorium over van een zekere Paul Beiersdorf en begint met het ontwikkelen van nieuwe producten, waaronder Nivea-crème. Het wordt een succesvolle onderneming met een eigen fabriek. Oscar heeft oog voor alle werknemers en hun rechten. Maar hoe succesvol hij ook is, de hogere kringen in Hamburg mijden Oscar vanwege zijn moderne opvattingen, maar ook omdat hij joods is. Om Oscar te helpen begint Gerda salonavonden te organiseren en invloedrijke gasten uit te nodigen. Gebaseerd op ware gebeurtenissen, eerste deel van een trilogie die een groot deel van de twintigste eeuw beslaat.

Uitgeverij A.W. Bruna 448 blz. € 15,- (e-book € 9,99)

Volgende week

leest Mieke het Boekenweekgeschenk Monterosso mon amour van Ilja Leonard Pfeijffer