Mooi doodliggen, De hemel verslinden, Buiten mezelf

Actuele roman gebaseerd op een ware gebeurtenis: de gefingeerde moord op de Oekraïense journalist Arkadi Babtsjenko in mei 2018.

Boek van de week

Het boek

Actuele roman gebaseerd op een ware gebeurtenis: de gefingeerde moord op de Oekraïense journalist Arkadi Babtsjenko in mei 2018.

De schrijver

A.F.Th. van der Heijden (Geldrop, 1951) zag zijn oeuvre bekroond met zowel de Constantijn Huygens- als de P.C. Hooft-prijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Tegen die tijd twijfelde ik er niet meer aan dat de menselijke ziel de vorm en de weerschijn had van een veelkleurig palet, waar een opening in was uitgespaard voor Gods duim.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Mooi doodliggen.

Boekentips

Paolo Giordano: De hemel verslinden

Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa’s leven voor altijd tekenen. De drie halfbroers worden samen opgevoed door Nicola’s religieuze ouders en hebben een complexe en intieme band. Maar Teresa zal snel ontdekken dat niets is wat het lijkt en haar idyllische zomers, die ze steeds vaker met Bern doorbrengt, komen tot een abrupt einde

Uitgeverij De Bezige Bij 460 blz. €24,99

António Lobo Antunes: Voor wie in het donker op mij wacht

De 79-jarige Celeste lijdt aan alzheimer en is overgeleverd aan de zorg van een oudere vrouw en de neef van haar tweede echtgenoot. Die heeft ooit beloofd voor haar te zorgen, maar probeert nu onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen. Hoewel het spreken haar steeds slechter vergaat, probeert ze haar herinneringen vast te houden – aan haar jeugd in de Algarve, haar jaren als actrice en haar twee huwelijken. Als actrice verplaatst ze zich bovendien voortdurend in de mensen die haar omringen en verzint ze levens voor hen. Ze stelt het moment van opname in een verzorgingstehuis steeds maar uit, totdat het onvermijdelijke gebeurt.

Uitgeverij Ambo Anthos  370 blz. €23,99

Sasha M. Salzmann: Buiten mezelf

Een zoektocht naar een verdwenen broer, naar brokstukken van een familiegeschiedenis, naar houvast, naar hen die begrijpen, naar een thuis. De tweeling Alissa en Anton is altijd samen. Eerst in Moskou, later in het asielzoekerscentrum in Duitsland. Nog weer later verdwijnt Anton spoorloos. Er komt een keer een ansichtkaart uit Istanbul, zonder tekst, zonder afzender. Alissa gaat hem daar zoeken. Hoe langer ze zoekt, hoe betekenislozer de dingen lijken te worden – moedertaal, vaderland, geslacht.

Uitgeverij Atlas Contact 368 blz. €21,99 (e-book €12,99)