Mrs. Degas, La Florida, De stof in haar handen, Verloren familie

Parijs, 1912. Wanneer de schilder Edgar Degas zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen.

Het boek

Parijs, 1912. Wanneer de schilder Edgar Degas zijn huis uit moet, duikt een jonge vrouw op om zijn archieven te helpen ordenen. Zij is echter niet wie zij beweert te zijn, en wekt welbewust Degas’ herinnering wekt aan de enige – en onmogelijke – liefde van zijn leven. Waarom?

De schrijver

Arthur Japin (1956) schrijft verhalen, (historische) romans, scenario’s en toneelstukken. Hij stopte met acteren om De zwarte met het witte hart te schrijven. Zijn werk is bekroond met o.a. de Libris-, de ECI- en de NS-publieksprijs.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘De waarheid is niet lelijk als je erin aantreft wat je nodig hebt.’ (uit: Mrs. Degas, p. 289)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Mrs. Degas

Boekentips

Laila Lalami: La Florida

Gefictionaliseerde reisverslag van de eerste zwarte ontdekkingsreiziger van Amerika; een Marokkaanse slaaf wiens getuigenis nooit is opgenomen in de officiële geschiedschrijving. In 1527 vertrekt ontdekkingsreiziger Pánfilo de Narváez met zeshonderd man en honderd paarden uit Andalusië om het zuiden van Noord-Amerika op te eisen voor de Spaanse kroon. Vanaf het moment dat de mannen van Narváez voet aan wal zetten, krijgen ze te kampen met zware tegenslagen: navigatiefouten, ziekte, honger en verzet van de lokale bevolking. Nog geen jaar later zijn nog vier mannen in leven: een Spaanse edelman, een jonge ontdekkingsreiziger, de schatmeester én diens tot slaaf gemaakte dienaar, door de drie Spanjaarden Estebanico genoemd.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 334 blz. €22,99

Bianca Pitzorno: De stof in haar handen

Sardinië, begin twintigste eeuw, de tijd dat alle kledingstukken nog op maat gemaakt worden. Een jonge naaister strijdt voor haar dromen in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Ze leert alle kneepjes van het vak van haar grootmoeder: van zomen tot het aanbrengen van veters en knoopsgaten. Daarna begint ze als naaister aan huis te werken om zo haar eigen geld te verdienen. Haar naaimachine is haar weg naar vrijheid. In elk huis, tijdens het opmeten, het knippen, het naaien, luistert ze naar de verhalen van eigengereide vrouwen om haar heen: de eigenzinnige Esther, die paardrijdt als een man en natuurkunde studeert, de vrijgevochten Amerikaanse Lily Rose die een pistool in haar korset verstopt en de hebzuchtige zussen Provera.

Uitgeverij Signatuur 288 blz. €21,99 (e-book €11,99)

Lisa Wingate: Verloren familie

Louisiana, 1875. De Amerikaanse Burgeroorlog is net ten einde als drie jonge vrouwen, tegen wil en dank elkaars metgezellen, beginnen aan een hachelijke zoektocht. Lavinia, de verwende erfgename van een noodlijdende plantage, Juneau Jane, haar creoolse halfzus, en Hannie, Lavinia’s voormalige slavin. Ieder draagt haar eigen geheimen met zich mee tijdens hun reis. Voor Lavinia en Juneau Jane staat de erfenis op het spel, maar Hannie – als kind van haar familie gescheiden – heeft een heel andere missie: haar familie, die de hoop had om ooit in Texas in vrijheid te leven, na al die jaren terugvinden.

Uitgeverij Ambo|Anthos 381 blz. €22,99 (e-book €12,99)

Volgende week

leest Mieke De wilde stilte van Raynor Winn.