Naar de vuurtoren, Berlijn Alexanderplatz, Ulyssses,Alles is verlicht

Het gezin Ramsay verblijft in hun vakantiehuis op een eiland. Een voorgenomen bezoek aan de vuurtoren vormt de kern van dit klassieke boek.

Het boek

Het gezin Ramsay verblijft in hun vakantiehuis op een eiland. Een voorgenomen bezoek aan de vuurtoren vormt de kern van dit klassieke, gedeeltelijk, autobiografische boek, geschreven in de kenmerkende stream of consciousness-stijl van Woolf.

De schrijver

Viginia Woolf (Londen, 1882) was een Britse schrijfster en feminist. Ze maakte deel uit van de intellectuele Bloomsbury-groep. Ze debuteerde in 1915.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Er was geen schijn van kans dat ze morgen naar de vuurtoren konden, snauwde meneer Ramsay prikkelbaar.’ (p.39)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Naar de vuurtoren.

Boekentips

Alfred Döblin: Berlijn Alexanderplatz

Franz Biberkopf is net vrijgelaten uit de gevangenis en probeert op eerlijke wijze aan de kost te komen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Alfred Döblin vertelt op virtuoze wijze het verhaal van het bruisende Berlijn uit de jaren twintig van de vorige eeuw, een stad die uit zijn voegen is gebarsten door de toeloop van massa’s gelukszoekers. Het stadsrumoer klinkt op in het hoofd van Franz Biberkopf en op iedere bladzijde van het boek: het kroegleven, de onderwereld, de tobbers die het hoofd maar net boven water weten te houden.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 542 blz. € 24,99 (e-book € 19,99)

James Joyce: Ulyssses

Dublin aan het begin van de twintigste eeuw, 16 juni 1904. We volgen drie Dubliners, vreemdelingen in hun eigen land: Stephen Dedalus, de student die kunstenaar wil zijn; Leopold Bloom, een Joodse colporteur van advertenties en de reïncarnatie van Odysseus, de eeuwige zwerver; en Molly, Blooms vrouw, die in het slothoofdstuk een magistrale, ontroerende en scabreuze monoloog afsteekt. Ulysses is een roman met een ongelooflijke rijkdom aan taalspelen, tekstregisters, klankeffecten, referenties, stijlen en dialecten. Een hoogtepunt van complexiteit en raffinement, maar ook een van de meeslependste en geestigste boeken uit de wereldliteratuur.

Uitgeverij De Bezige Bij 864 blz. € 22,99 (e-book € 1,99)

Jonathan Safran Foer: Alles is verlicht

Een jonge Amerikaan, Jonathan Safran Foer geheten, reist naar het platteland van Europa. Slechts gewapend met een vergeelde foto gaat hij op zoek naar Augustine, de vrouw die zijn grootvader uit de handen van de nazi’s heeft gered. Vergezeld door de onvergetelijke Alex, zijn jonge Oekraïense tolk, maakt Jonathan een donquichotachtige zoektocht door een verwoest landschap, terug naar een onverwacht verleden. Verweven met dit verhaal is de betoverende legende over zijn grootvaders dorp in de Oekraïne en de lotgevallen van een kleine gemeenschap, van de achttiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Uitgeverij Ambo|Anthos 304 blz. € 14,99 (e-book € 4,99)

In het nieuwe jaar

Leest Mieke De beesten van Gijs Wilbrink.