Nederzettingen, Waar ik nu ben, Geestgrond, Het Hollandse huis

Verhalenbundel over het opbouwen van een bestaan en de behoefte je ergens thuis te voelen in een rusteloze tijd en een versplinterde samenleving.

Het boek

Verhalenbundel over het opbouwen van een bestaan en de behoefte je ergens thuis te voelen in een rusteloze tijd en een versplinterde samenleving. Verschillende personages voelen zich elk op een andere manier ontheemd: van een jong stel dat op bezoek gaat bij vrienden die buiten de stad zijn gaan wonen, tot een melancholieke, Kaapverdiaanse buschauffeur die nooit meer terug zal gaan naar zijn eiland.

De schrijver

Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971) is theaterwetenschapper. Ze debuteerde in 2005 met de verhalenbundel IJsregenNederzettingen is haar zevende verhalenbundel.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Als kind had ze gedaan waar ze zin in had. Als ze de kans kreeg. Ze wilde dingen meemaken. De dagen nooit lang genoeg.’ P.146

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met twee andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Nederzettingen

Boekentips

Jhumpa Lashiri: Waar ik nu ben

Een niet bij naam genoemde vrouw loopt door een Italiaanse stad. Ze doet haar dagelijkse dingen en ondertussen observeert ze haar omgeving met behendigheid en elegantie. Ze ontmoet oude bekenden, spreekt haar vaste barista en treft een ex-minnaar. Af en toe komt ze een vriend tegen op straat, de man van haar vriendin, en dan denkt ze bitterzoet aan wat had kunnen zijn. Het boek volgt deze vrouw door de seizoenen. Elk seizoen geeft ze meer prijs van wie ze is, waar ze vandaan is gekomen, waar ze echt naar verlangt. Ondertussen denkt ze na over wat je nou echt over iemand kunt weten – zelfs over jezelf.

Uitgeverij Atlas Contact 160 blz. €18,99, e-book €12,99

 Sarah Moss: Geestgrond

Bij wijze van archeologisch experiment leven Silvie en haar ouders een zomer lang in een hut in Northumberland. Onder leiding van een professor proberen ze samen met enkele studenten te leven van wat de natuur te bieden heeft. Silvie’s vader wil zonder concessies het harde bestaan van vroeger zo waarheidsgetrouw mogelijk imiteren. In haar dromen wordt Silvie achtervolgd door een veenmeisje dat duizenden jaren geleden in het moeras leefde en werd geofferd door haar eigen familieleden. Naarmate de zomer verstrijkt en iedereen opgaat in de oude rituelen, nadert het experiment een angstaanjagende climax.

Uitgeverij Orlando 174 blz. €21,50, e-book €14,99

Ann Patchett: Het Hollandse huis

Cyril Conroy weet door een slimme investering een vastgoedimperium op te bouwen. Rijk geworden koopt hij het Hollandse huis, een prachtig landgoed aan de rand van Philadelphia. Het huis richt uiteindelijk alles en iedereen waar hij van houdt te gronde. Cyrils zoon Danny en zijn zelfverzekerde zus Maeve worden na de dood van hun vader op jonge leeftijd uit het Hollandse huis verbannen door hun stiefmoeder. Het enige waar ze op kunnen rekenen is hun liefde voor elkaar. Deze onverbreekbare band zal hun levens redden en hun toekomst bepalen. Een rijk, veelgelaagd verhaal over de band tussen een broer en zus, over het huis van hun jeugd en over een verleden dat hen maar niet los kan laten.

Uitgeverij De Bezige Bij 368 blz. €22,99

Volgende week

Bespreekt Mieke De mannen van Maria van Anneloes Timmerije.