Nevel in Tanger, De ontembare, Bourgondiërs

Flora Gascón heeft een geweldige nacht doorgebracht met een man, niet haar echtgenoot.

Boek van de week

Het boek

Na een gepassioneerde nacht met een onbekende man keert Flora Gascon terug naar haar kleurloze dagelijkse leven. Al weet ze eigenlijk nauwelijks iets van haar onenightstand, ze blijft over hem mijmeren. Ze heeft niet meer aanwijzingen dan een roman die zich afspeelt in Marokko. De hoofdpersoon van die roman heet Paul – net als haar verdwenen minnaar. In een impuls koopt ze een vliegticket naar Marokko. In Tanger ontmoet ze de schrijfster van het boek en vraagt haar om hulp. Dan wordt Flora geleidelijk ondergedompeld in de magische stad en in het mysterie rond Paul.

De schrijver

Christina López Barrio (Madrid, 1970) is advocaat en schrijver. Ze maakte haar romandebuut in 2009. Nevel in Tanger is haar eerste boek dat in het Nederland is vertaald.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ze doemen op in de achterhoede, met hun karren vol tevredenheid, haar bedreigend met blije luiers voor de kinderen die ze al hebben, voor de kinderen die op komst zijn.’

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt samen met drie andere boekentips. Ook schrijft zij elke week een recensie over het boek van de week. Lees haar recensie van Nevel in Tanger.

Boekentips

Guillermo Arriaga: De ontembare

Juan Guillermo’s leven speelt zich af op de daken van Mexico-Stad. Zijn oudere broer en zijn ouders en grootmoeder worden vermoord. Hij wil wraak. De achtergrond van het verhaal is er een van repressie, politiegeweld en kerkelijke inmenging waar die niet hoort. Duizenden kilometers verderop jaagt een Inuit op een beruchte grijze wolf in het hoge noorden van Canada. Zon, stof en lawaai wisselen zich af met sneeuw, ijs en oorverdovende stilte in een veelomvattend en filmische roman. Arriaga verwierf samen met regisseur Iñárritu bekendheid verwierf met de films Amores Perros, 21 Grams en Babel.

Uitgeverij Atlas Contact 832 blz. € 24,99 (e-book € 12,99)

David Garnett: Een man in de dierentuin

John Cromartie is stapelverliefd op Josephine Lackett, maar beschuldigt haar ervan niet hetzelfde voor hem te voelen. Hoe durft hij aan haar te twijfelen! ‘Je zou opgesloten moeten worden en tentoongesteld, hier in de dierentuin!’ Eenmaal thuis schrijft Cromartie een brief aan de dierentuin. Wonderwel richten die voor hem een kooi in, tussen de orang-oetan en de chimpansee. Elke dag groeit het publiek, heel Engeland praat over Cromartie. Hij gaat zo op in zijn nieuwe rol dat de gedachte pas laat in hem opkomt: wat als Josephine opeens tussen de toegestroomde dagjesmensen staat? Komt het ooit nog goed tussen hen?

Uitgeverij Cossee 144 blz. € 20,99

Bart van Loo: Bourgondiërs

De geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording is een relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Uitgeverij De Bezige Bij 608 blz. € 34,99