Neven, Phoenix, Niemand zoals ik, Iets te verbergen

Neven is een onthutsende, zwartkomische noodlotsroman.

Het boek

Neven is een onthutsende, zwartkomische noodlotsroman over de vraag of we elkaar willen, moeten, kunnen redden. Of we ons moeten verzetten tegen het noodlot of dat beter kunnen omhelzen.

De schrijver

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Ik weet niet wat het is met gehandicapten, maar op zeker moment houd je op ze te omhelzen.’ (p. 50)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Neven

Boekentips

Bert Wagendorp: Phoenix

Winterswijk, 1847. Abel Sikkink is acht jaar oud als zijn ouders besluiten te emigreren naar Amerika. Maar het noodlot slaat toe en het schip waarmee ze naar hun eindbestemming varen, de Phoenix, vergaat. Abel overleeft als enige uit het gezin de ramp. Hij groeit op in een klein dorp in Wisconsin, tot hij zijn vleugels uitslaat en zijn vriend Kalle achterna reist, die in New York carrière maakt als fotograaf. Daar opent zich een nieuwe wereld. Het is de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog en Abel bereidt zich voor op een nieuwe rol: die van oorlogsverslaggever. Intussen blijft hij geobsedeerd zoeken naar de verantwoordelijken voor de ondergang van zijn familie. Phoenix is het eerste deel van een op feiten gebaseerde trilogie.

Uitgeverij Pluim 400 blz. € 24,99 (e-book € 14,99)

Miriam Toews: Niemand zoals ik

De mennonitische gemeenschap heeft besloten: in het huis van de zusjes Elf en Yoli mag wel een piano staan, maar het mag alleen als instrument voor de Heer worden gebruikt. De oudsten van de gemeenschap houden het gezin goed in de gaten. Wanneer ze langskomen voor controle, klinkt er een prelude van Rachmaninov. Het is het begin van Elfs uitbraak, op zoek naar vrijheid, naar revolutie. Jaren later is ze een wereldberoemd pianiste, toch valt het leven haar zwaar. Drie weken voordat ze zou beginnen aan haar langverwachte wereldtournee doet Elf een zoveelste zelfmoordpoging. Zowel Yoli als Elfs partner staat voor een levensgroot dilemma. Kan Elf weer gezond worden? Of moeten ze haar laten gaan? Wat maakt een leven de moeite waard?

Uitgeverij Cossee 320 blz. € 24,99 (e-book € 12,99)

Elizabeth George: Iets te verbergen

Wanneer een detective van de beademing wordt gehaald, onthult de autopsie een gewelddadige dood. Waarnemend hoofdinspecteur Thomas Lynley wordt op de zaak gezet. Hij komt uit bij een speciale taskforce binnen de Nigeriaanse gemeenschap van Noord-Londen waar de vermoorde detective bij betrokken was. De jacht op de moordenaar opent deuren naar een voor hem onbekende wereld van culturele verenigingen en tradities. Samen met sergeanten Barbara Havers en Winston Nkata ontdekt hij een web van leugens en geheime levens van mensen die elkaar gruwelijk verminken en dit koste wat kost verborgen proberen te houden.

Uitgeverij A.W.Bruna 640 blz. € 24,99 (e-book € 14,99)

Volgende week

Leest Mieke Niemand zoals ik van Miriam Toews.