Niemand zoals ik, Voorstad, Zee nu, Slagzij

Niemand zoals ik is een persoonlijk verhaal over twee zussen en een liefde die het leven verlicht.

Het boek

Wat maakt een leven de moeite waard? Miriam Toews weet op deze bijna onbeantwoordbare vraag in te gaan met bijzonder mensvriendelijke humor. Niemand zoals ik is een persoonlijk verhaal over twee zussen en een liefde die het leven verlicht.

De schrijver

Miriam Toews (Canada, 1964) is schrijfster. Ze won talloze literaire prijzen, waaronder de Governor General’s Award for Fiction.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘Daarna vertelt Elf me dat er bij haar vanbinnen een glazen piano zit. Ze is ontzettend bang dat die kapot gaat.’ (p.36)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Niemand zoals ik

Boekentips

Thomas van Aalten: Voorstad

Niet iedereen is blij met de komst van het appartementencomplex Nieuw Babylon. De bewoners van de laagbouw in ‘oud’ Babylon moeten straks tegen twee zandkleurige torenflats aankijken, en de bewoners van de chique vooroorlogse Bomenwijk zien met lede ogen aan hoe de stad in handen raakt van nieuw geld uit vreemde werelden. Als in de snikhete zomer de voorstad wordt geteisterd door een wespenplaag, vervaagt de scheidslijn tussen beschaving en ondergang. In Voorstad lezen we de getuigenissen van de familie Gregory uit de Bomenwijk en de familie Slimani uit oud-Babylon. Hun verhalen staan symbool voor een tijdsgewricht waarin veel op de helling staat: politiek bestuur, religie, klimaat, sekse en de waarheid.

Uitgeverij Podium 416 blz. € 22,99 (e-book € 9,99)

Eva Meijer: Zee nu

De zee komt de ene dag verder het strand op dan de andere. Een enkele strandwandelaar voelde wel dat er iets niet in de haak was. Maar wat? De zee wint elke dag een kilometer terrein. Polders aan de kust lopen vol en de boulevard van Scheveningen staat blank. De minister-president geeft een persconferentie en Defensie stuurt soldaten naar de dijken. Duitsland stelt sportzalen voor de geëvacueerde buren ter beschikking. Maar waar moeten de herten heen? Als de mensen geëvacueerd zijn en de laatste meeuwen hun heil elders zoeken, volgen wij activiste Arie, scholier Wilg en oceanograaf Paula van der Steen op hun tocht over de nieuwe zee, en ontdekken we hoe het water hun kijk op de wereld fundamenteel verandert.

Uitgeverij Cossee 240 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

Jørn Lier Horst/Thomas Enger: Slagzij

Inspecteur Sofia Kovic ontdekt een verband tussen verschillende moordzaken in Oslo in het afgelopen anderhalf jaar. Ze probeert haar baas, Alexander Blix, te bereiken nog voor ze iemand anders bij de politie op de hoogte brengt. Maar voordat Blix haar kan terugbellen, wordt Kovic doodgeschoten in haar huis. En in het appartement onder dat van Kovic lukt het Blix’ dochter Iselin maar net om aan hetzelfde lot te ontsnappen. Vier dagen laten zitten Blix en misdaadjournalist Emma Ramm in een verhoorkamer tegenover de nationale recherche. Blix heeft een man doodgeschoten en Ramm heeft dit zien gebeuren. In het ziekenhuis vecht Iselin voor haar leven. Blix weet inmiddels niet meer wie hij nog kan vertrouwen.

Uitgeverij AWBruna 320 blz. € 22,99 (e-book € 14,99)

Volgende week

Leest Mieke Cholerastad van Atte Jongstra.